Ruim tachtig vluchten geschrapt door staking luchthaven Barcelona

door admin
Ruim tachtig vluchten geschrapt door staking luchthaven Barcelona

Het ging om 73 vluchten van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling en 8 van British Airways. Hiermee komt het totaal aantal geschrapte vluchten in dit weekend als gevolg van de staking op 143. Daarbovenop komen nog de 46 vluchten die niet door konden gaan vanwege het noodweer dat tussen 12:53 en 13:30 uur de luchthaven teisterde met hevige stortregens. 

De meerderheid van de passagiers van de vluchten die door de staking werden geraakt, was vooraf op de hoogte gesteld. Toch waren er nog steeds veel mensen die pas op de luchthaven zelf erachter kwamen dat hun vlucht niet zou gaan. Dat zorgde voor lange rijen bij de balies van Vueling gedurende het hele weekend. Sommige reizigers moesten 8 uur wachten. 

Het stakingscomité van het grondpersoneel van Iberia eist meer stabiliteit voor alle werknemers door allen die werken op deeltijdbasis en met tijdelijke contracten vaste voltijds contracten te geven. Het gaat om 400 werkenmers op totaal 1.000 personeelsleden. 

Volgens Iberia valt het onderhandelen over contracten niet onder haar bevoegdheid en gaat het om een kwestie die op staatsniveau onderhandeld moet worden. Maandag zullen de vakbonden opnieuw om de tafel gaan zitten om de twee stakingsdagen van dit weekend te evalueren en te besluiten welke maatregelen genomen moeten worden om de directie van Iberia alsnog aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Nieuwe stakingen niet uitgesloten

De conclusie van het stakingscomité luidt dat nieuwe stakingen niet kunnen worden uitgesloten, hoewel men wel aangeeft dat nieuwe stakingen niet een doel op zich vormen. ‘We begrijpen dat de luchthaven een vitale bron van inkomsten is voor de stad en we willen dat die op het gebied van investeringen dan ook op niveau wordt behandeld. 

Waarop heb je recht als gedupeerde?

De Spaanse consumentenorganisatie OCU wijst erop dat passagiers die zijn gedupeerd door de stakingen van vrijdag en zaterdag recht hebben op hulp, teruggave van het geld van hun ticket of recht hebben op alternatief vervoer. Wel is de vereiste dat de annulering van de vlucht minder dan zeven dagen tevoren is aangekondigd en als er geen alternatieve vlucht is aangeboden die maximaal één uur eerder dan de oorspronkelijke vlucht vertrekt of maximaal twee uur later dan de oorspronkelijke tijd aankomt.

Dit vind je misschien ook leuk