Barcelona kampt met veiligheidscrisis

door admin
Barcelona kampt met veiligheidscrisis

De loco-burgemeester van de Catalaanse hoofdstad, Albert Batlle kondigde daarom aan dat het stadsbestuur een ‘serene en verantwoordelijke’ analyse van het ‘gevoel van onveiligheid’ dat heerst onder inwoners van de stad gaat uitvoeren. Hij toonde optimisme door te zeggen dat Barcelona een veilige stad blijft vergeleken met andere grote Europese steden zoals Londen, Parijs en Roma. 

Tot nu toe dit jaar werden dertien mensen vermoord (drie meer dan vorig jaar). Volgens Balle is de situatie niet onomkeerbaar ondanks dat er een gevoel van onveiligheid heerst onder de inwoners. Het stadsbestuur neemt volgens hem maatregelen om de situatie te keren en te voorkomen dat deze ‘chronisch’ wordt. 

Vooral deze zomer was ‘zwart’. Tussen juli en augustus werden acht moorden gepleegd en vond er een opeenvolging plaats van gevechten met zwaargewonden als gevolg van messteken. Deze wakkerden het debat aan over de veiligheid en het gebrek aan blauw op straat in de stad, waar nu al meer mensen zijn vermoord dan in heel 2018. 

Volgens gegevens van het nieuwsbureau EFE zijn er zes mensen vermoord in de eerste helft van 2019. Met zeven moorden alleen in juli en de eerste helft van augustus is dit getal in anderhalve maand tijd al overschreden. 

Beleid aanscherpen

Deze week waren er drie steekpartijen binnen 24 uur tijd in de stad. ‘We moeten ons beleid op het gebied van veiligheid aanscherpen, mede via onze sociale politiek en aanpassingen op het gebied van stadsplanning en sociale dienstverlening’, aldus de loco-burgemeester. 

Meer blauw op straat

Dit jaar werden er 130 extra agenten aangenomen bij de Guardia Urbana (lokale politie) en in september worden er 300 extra agenten toegevoegd aan het corps van de Mossos d’Esquadra (Catalaanse politie), wat zal bijdragen aan het gevoel van veiligheid in de stad. Eerder werd het aantal agenten op straat al opgeschroefd in uitgaansgebieden zoals Port Olímpic, waar verschillende zware gevechten hebben plaatsgevonden. 

Niet alleen in Barcelona nam het aantal geweldsdelicten toe, ook in de rest van de regio Catalonië is het aantal doden als gevolg van geweld al meer dan dat van vorig jaar: 47 tot half augustus tegenover 44 in heel 2018. 

Dit vind je misschien ook leuk