Zakenwereld en politiek Barcelona eisen vrijheid separatistische leiders

door admin
Zakenwereld en politiek Barcelona eisen vrijheid separatistische leiders

Afgelopen dinsdag kwamen de partijen JxCat, ERC en CUP met het voorstel aan het parlement om de veroordeling door het Hooggerechtshof af te wijzen. De partijen willen opnieuw het gesprek aangaan over het recht op zelfbeschikking en de soevereiniteit van het Catalaanse volk zodat Catalonië voortaan zelf over zijn politieke toekomst kan beslissen.

Partijen Barcelona eisen vrijheid leiders

De Spaanse krant El Confidencial meldde vanochtend dat – dankzij positieve stemmen van de partijen ERC, Barcelona en Comú en JxCat – de gemeente van Barcelona de veroordeling van het Hooggerechtshof tegen de politieke Catalaanse leiders heeft verworpen. Dit gebeurde vanochtend tijdens de plenaire vergadering van de gemeente van Barcelona. De gemeenteraad eist de vrijlating van de politieke gevangenen en hun terugkeer.

In de verklaring van de partijen werden verschillende argumenten genoemd waarom de partijen de veroordeling verwerpen en waarom Catalonië recht zou moeten krijgen op zelfbeschikking. De verklaring van de partijen eindigde met de bewering dat de strafrechtelijke weg niet de juiste weg was om een politiek conflict op te lossen.

Zakenwereld Barcelona eist vrijheid tijdens Nit de l’Empresari

Ook de zakenwereld is bezig met de vrijheid van de veroordeelde leiders. Afgelopen dinsdag werd de Nit de l’Empresari gehouden waar onder andere voorzitter Antoni Abad van de werkgeversvereniging CECOT sprak. Aan het begin van zijn toespraak nam Abad een moment om stil te staan bij de mensen die er niet zijn. Hierbij verwees hij naar de veroordeelde Catalaanse leiders die nu hun straf uitzitten die onlangs werd opgelegd door het Hooggerechtshof in Spanje. 

“We willen jullie bij ons hebben,” sloot Abad zijn toespraak af. Nadat Abad klaar was met spreken, stonden zo’n duizend zakenlieden op en riepen allemaal ‘vrijheid, vrijheid, vrijheid’. Een groot applaus brak los in het Teatre Nacional de Catalunya waar het zakelijk evenement werd gehouden. De avond werd voorgezeten door de president van de Generalitat, Quim Torra.

Dit vind je misschien ook leuk