Grote protestmars tegen het geweld in Barcelona

door admin
Grote protestmars tegen het geweld in Barcelona

Deelnemers van de protestmars liepen mee om hun ongenoegen te uiten over het separatisme en de ongeregeldheden van de afgelopen weken in Barcelona. Onder hen waren politici aanwezig van SCC (Societat Civil Catalana), PSOE, PP en Ciudadanos die enkele weken voor de nieuwe landelijke verkiezingen meeliepen voor een gemeenschappelijk doel: handhaving van de huidige Spaanse grondwet. SCC pleit voor een einde van de separatistische beweging en voor nieuwe regionale verkiezingen.

Voor het eerst in twee jaar tijd weer protest tegen separatisme

In tegenstelling tot de veelvuldige protestmarsen van de voorstanders van een onafhankelijk Catalonië, gaan de tegenstanders hiervan veel minder vaak de straat op. Hun laatste protest, met 350 duizend deelnemers, vond plaats op 8 oktober 2017, een week na het illegale referendum. Aanleiding voor deze protestmars was de schending van de Spaanse grondwet en de ophanden zijnde verklaring van de onafhankelijke staat Catalonië.  

Protest tegen geweld

Afgelopen zondag trok de mars van ongeveer 80 duizend demonstranten door de Paseo de Gracia met de leus ‘Por la concordia, por Cataluña: ¡Basta!’ (Voor de eensgezindheid, voor Catalonië: genoeg nu!) Het protest kwam deze keer niet voort uit een eenzijdig verklaren van de onafhankelijkheid van Catalonië, maar uit de hoogopgelopen spanningen in de straten van Barcelona in de afgelopen weken die het gevolg waren van het vonnis dat door het hooggerechtshof werd uitgesproken tegen de separatistische leiders. Na een aantal relatief rustige dagen, loeide de spanningen afgelopen zaterdagnacht opnieuw op toen demonstranten weer de straat opgingen om vrijheid voor de separatisten te eisen.

Samen, maar met afstand

Hoewel het een gemeenschappelijk streven betrof, was de protestmars van gisteren toch niet helemaal eensgezind. Politici van de verschillende politieke partijen hielden, met de landelijke verkiezingen in zicht, de nodige afstand van elkaar en zorgden er nauwkeurig voor niet samen gefotografeerd te worden. President Sánchez liep zelf niet mee in de protestmars in Barcelona, maar werd vertegenwoordigd door twee van zijn belangrijkste ministers. Partijvoorzitter Pablo Casado van de PP benadrukte het belang van een eensgezinde houding van de politiek tegenover het separatisme maar merkte daarbij op dat de regering van Pedro Sánchez een duidelijker standpunt moet innemen in deze kwestie. Volgens hem moet Sánchez alle mogelijke maatregelen inzetten om het handhaven van de openbare orde te garanderen. Albert Rivera van Ciudadanos richt zijn pijlen op oplossingen die Catalonië en Spanje weer met elkaar en met de Europese Unie verbinden. Casado en Rivera liepen gisteren beide mee in de protestmars in Barcelona.   

Dit vind je misschien ook leuk