Rellen, gewonden en arrestaties tijdens saaie El Clásico in Barcelona

door admin

Voetbalfans die gisteravond aanwezig waren tijdens ‘el Clásico’ tussen FC Barcelona en Real Madrid hebben weinig waar voor hun geld gekregen. Een ontmoeting tussen deze topclubs gaat meestal gepaard met veel spektakel, maar gisteren bleven zowel het spektakel als de doelpunten uit. Op het voetbalveld gebeurde niet veel tussen de spelers. Wel zorgden onafhankelijkheidsstrijders voor, tijdens en na de wedstrijd voor veel rumoerigheid in en rondom Camp Nou.

Beter spel door Real, meeste kansen voor Barcelona

In de eerste helft leek Real Madrid de betere partij. Barcelona werd behoorlijk vastgezet waardoor zij niet aan opbouwen toekwamen. Een tactiek waar Barcelona normaal gesproken goed in is. Zelfs belofte Frenkie de Jong, die de hele wedstrijd speelde, liet zich gisteren niet van zijn beste kant zien. Al met al waren de kansen in de eerste helft redelijk gelijk verdeeld en aan beide kanten werd een bal van de lijn gehaald.

Na rust had Real Madrid opnieuw overwicht, maar kreeg Barcelona de beste kansen. Messi kreeg na een uur spelen een grote kans maar raakte de bal compleet verkeerd. Gareth Bale van Real Madrid maakte vervolgens wel een doelpunt, maar deze werd al snel afgekeurd vanwege buitenspel. Na dit doelpunt viel het spel stil en eindigde deze editie van el Clásico in 0-0.

Protesten voor onafhankelijk Catalonië

Zowel in en rondom het stadion van FC Barcelona was het verre van saai en rustig. Tien minuten na rust werd de wedstrijd kort stilgelegd omdat supporters ballen het veld op gooiden uit protest tegen de veroordeling van de Catalaanse separatistische leiders.

Voorafgaand aan de wedstrijd vonden er buiten Camp Nou protesten plaats door onafhankelijkheidsstrijders en -bewegingen. Deze protesten waren eerder al aangekondigd door onafhankelijkheidsbeweging Tsumani Democràtic. Hierbij raakten 21 mensen lichtgewond en werden vijf mensen gearresteerd. Duizenden mensen kwamen richting Camp Nou om te protesteren tegen de veroordeling van de Catalaanse leiders en te strijden voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

Protesten monden uit in rellen

Meer dan 3.000 politieagenten van de Mossos d’Escuadra, Policia Nacional en de Guardia Urbana en -Civil werden ingezet om verdere chaos in Barcelona te voorkomen. Inzet van agenten kon niet voorkomen dat de protesten rondom het voetbalstadion uitmondden in rellen. Containers werden omgegooid en in brand gestoken waardoor verkeer niet meer verder kon rijden. Ook vonden er diverse confrontaties plaats tussen relschoppers en de politie.

Gisteren tot middernacht zijn er 64 meldingen van gewonde mensen binnengekomen. Dertien mensen konden niet ter plekke worden behandeld en zijn overgebracht naar het ziekenhuis.