Hooggerechtshof schorst Quim Torra als president Generalitat in Spanje

door admin
Hooggerechtshof schorst Quim Torra als president Generalitat in Spanje

Quim Torra, kreeg vandaag te horen dat hij anderhalf jaar wordt geschorst uit zijn ambt als president van de Generalitat. Deze straf krijgt Torra omdat hij het bevel van de centrale verkiezingsraad van Spanje heeft genegeerd om de gele linten van openbare gebouwen te verwijderen tijdens en na de verkiezingsperiode.

Hoger beroep nog mogelijk

Naast dat hij anderhalf jaar is geschorst, heeft hij ook boete opgelegd gekregen van 30.000 euro en de betaling van de proceskosten. Het vonnis van de schorsing is nog niet definitief aangezien er nog beroep kan worden aangetekend bij de Hoge Raad. Hierdoor wordt Torra niet onmiddellijk uit zijn functie ontheven.

Eerste schorsing president in functie

Het Hooggerechtshof heeft Torra veroordeeld vanwege zijn ‘recalcitrante en herhaaldelijk ongehoorzame houding’ door niet te luisteren naar het bevel van de verkiezingsraad en er vervolgens ook nog ‘publiekelijk mee te hebben gepronkt’. ‘Niet alleen zijn de gele linten niet verwijderd, Torra heeft de linten ook laten vervangen wat duidt op een bewuste actie van de president van de Generalitat om niet te gehoorzamen aan de verkiezingsraad’. De eis van het openbaar ministerie was 1 jaar en acht maanden en Vox eiste zelfs 2 jaar schorsing. Quim Torra is de eerste president van de Generalitat die wordt berecht en geschorst terwijl hij nog in functie is.

President staat niet altijd boven verkiezingsraad

De advocaat van Torra probeerde onder de beschuldiging uit te komen door te claimen dat de president van de Generalitat hiërarchisch boven de centrale verkiezingsraad staat. Het Hooggerechtshof slaat dit argument af en beweert dat de centrale verkiezingsraad tijdens de verkiezingsperiode boven de president van de Generalitat staat.

Voor wat de omvang van de schorsing betreft, laat het Hooggerechtshof weten dat de leden van het Europees parlement bij nationale verkiezingen direct worden gekozen. Om deze reden kan Torra niet worden gekozen aangezien hij is geschorst.

Torra in hoger beroep

Om half twee gaf Torra een eerste reactie na de uitspraak door het Hooggerechtshof. “Alleen het parlement mag mij schorsen. We staan voor politieke rechtbanken die oordelen op basis van politieke redenen. Er is geen sprake van gerechtigheid zolang onafhankelijkheidsstrijders worden berecht,” aldus Torra.

Tot slot kondigde Torra aan dat hij in hoger beroep zal gaan bij de Hoge Raad. Dit zorgt ervoor dat de schorsing van Torra nog minimaal zes maanden kan gaan duren.

Dit vind je misschien ook leuk