Nieuwe regeling legt cavaproducenten buiten Catalonië beperkingen op

door admin
Nieuwe regeling legt cavaproducenten buiten Catalonië beperkingen op

Sinds de verkiezingen van 2018 is de controle in handen van Catalaanse cavatelers die belang zien in bevriezing van de autorisaties voor uitbreiding van landbouwgrond om op deze manier, zo zeggen zij, vraag en aanbod in balans te houden. De Raad van Toezicht wil bovendien ondersteuning geven bij de kwaliteitsverbetering, meer segmentatie in het aanbod en zones definiëren van de teeltgebieden die vervolgens op het etiket worden vermeld.  

Concurrentiestrijd binnen de cava-branche

De strijd binnen de cava-branche is al enkele jaren gaande, waarbij Catalonië over de grootste markt beschikt met 30 duizend van de in totaal 38 duizend hectare wijngaarden met zogeheten beschermde oorsprongsbenaming. Requena (Valencia) en Almendralejo (Extremadura) moeten het voorlopig nog doen met respectievelijk 4 duizend en 1,4 duizend hectare aan cava-wijngaarden.

Geen goedkeuring van centrale regering meer nodig

Nu de Raad van Toezicht, die voornamelijk uit Catalaanse cavaboeren bestaat, sinds september van het afgelopen jaar geen goedkeuring meer nodig heeft van de centrale regering is het voor hen mogelijk om uitbreiding van landbouwgrond ten behoeve van de cavaproductie buiten de regio Catalonië binnen de perken te houden. In 2018 gaf het centrale ministerie van Landbouw nog goedkeuring voor uitbreiding met 272 hectare landbouwgrond (waarbij de Raad van Toezicht zich uitsprak tegen deze uitbreiding buiten Catalonië) en in 2019 werd groen licht gegeven voor nog eens 300 hectare wijnbouwgrond.

Dit jaar zal voor het eerst gehoor worden gegeven aan het voorstel van de Raad van Toezicht. Dat houdt in dat op verzoek van de Raad er in 2020 niet meer dan 0,1 hectare wijngaarden ten behoeve van de cavaproductie bij zullen komen.

Dit vind je misschien ook leuk