Complete stranden Barcelona en Maresme verdwenen na noodweer

door admin
Complete stranden Barcelona en Maresme verdwenen na noodweer

Volgens de gemeente Barcelona is de toestand van de stranden in de stad en die in de streek Maresme ten noorden van Barcelona met de populaire badplaatsen Malgrat de Mar, Calella en Mataró ‘rampzalig’. De hoge golven en ruige zee gecombineerd met stormachtige wind heeft complete stranden weggeslagen, bankjes, boulevards en pieren vernield. 

Gemeenten langs de kust zijn begonnen met het in kaart brengen van de schade en het zetten van de eerste stappen om het ministerie van Ecologische Transitie te informeren. Die is er verantwoordelijk voor dat de verdwenen stranden zo snel mogelijk worden hersteld. Of dat nog zal lukken voor Pasen, de start van het strandtoerisme in Spanje, is nog maar de vraag. In Barcelona weet men al dat het erg moeilijk zal zijn om de stranden voor april 100 procent gereed te hebben.

Zo is bijvoorbeeld van het hondenstrand in Barcelona, bij de zone van het Forum, praktisch niets meer over. De douches op Playa del Llevant staan kaal op hun betonblokken die anderhalve meter boven het zand uitsteken. In sommige zones, zoals in Malgrat de Mar heeft het noodweer niet alleen de stranden flink beschadigd naar ook campings langs de kust, treinsporen en andere infrastructuur. 

Wat niet meehelpt is dat er 21 verschillende overheidsinstanties bevoegdheden hebben langs de Catalaanse kust. Volgens wethouder Klimaatnood en Ecologische Transitie van Barcelona, Eloi Badia, is de storm Gloria uniek geweest zowel wat betreft duur en heftigheid. ‘Er is niet eerder noodweer van dergelijke omvang en lengte geregistreerd’, aldus Badia in El País.

De dienst AMB is al begonnen met reparatiewerkzaamheden in het stedelijke gebied Barcelona dat 42 kilometer kust beslaat van Montgat tot Castelldefels. Medewerkers repareren stranddouches, banken op de boulevards, boulevards zelf, wandelvlonders en volleybalvelden. 

Het noodweer dat op zondag begon in de regio Valencia heeft tot nu toe al 13 levens geëist. Naar drie vermisten wordt nog gezocht. 

Dit vind je misschien ook leuk