Plastic verpakkingen van 40 jaar oud op Spaanse stranden na noodweer

door admin
Plastic verpakkingen van 40 jaar oud op Spaanse stranden na noodweer

De extreem hoge golven wierpen afval op het strand dat decennialag op de zeebodem heeft gelegen en door overstromingen spoelden landbouwchemicaliën naar zee. Mensen langs de 250 kilometer lange kustlijn tussen de plaatsen Estartit en het dorpje L’Ampolla konden de troep niet aanzien en brachten hun weekends door op het strand om plastic en ander afval in grote containers te verzamelen, die vervolgens door medewerkers van de gemeentereinigingsdiensten werden geleegd.

Antiek afval

Regelmatig verschenen de afgelopen dagen foto’s op sociale media met plastic voorwerpen van decennia oud. Tubes van producten die allang niet meer worden gemaakt, flessen van merken die niet meer bestaan. Op de boulevard van Roses, tussen een kluwen algen werd bijvoorbeeld een verpakking van Tubi Tabi gevonden. Dit was een ijsje van Frigo dat in 1993 al uit de productie werd gehaald. Bij La Riera de Llémena, een zijrivier van de Ter in Girona, vond iemand een verpakking van het destijds beroemde merk Mistol met een ontwerp uit het einde van de jaren zeventig. Ook uit de jaren zeventig kwam een zakje met shampoo van het merk Sindo.

Landbouwchemicaliën

Op sommige plaatsen, zoals op het strand van Malgrat de Mar, werden ook chemicaliën aangetroffen die door verschillende overstroomde rivieren naar het strand zijn gespoeld. Die sterk verontreinigende stoffen, gebruikt om gewassen te besproeien en bemesten, zijn afkomstig van de lokale landbouw. Specialisten werden opgeroepen om deze schadelijke stoffen te verwijderen. Op hetzelfde strand werden ook zeeschildpadden, zoetwaterslangen en lancetvisjes aangetroffen.

Op andere plaatsen, zoals op het strand van Calella, kreeg de opruimactie een feestelijke tintje omdat lokale bedrijven de hardwerkende vrijwilligers van drankjes en ‘churros’ hebben voorzien.

In de Catalaanse gemeente Tarragona, ten zuidwesten van Barcelona, namen verschillende milieuorganisaties, zoals Greenpeace en Salvem la Platja Llarga deel aan de actie en hielpen bij het verwijderen van algen en allerhande afval, zoals plastic buizen, visnetten en andere materialen dat niet op het strand thuishoort. 

Dit vind je misschien ook leuk