Jordi’s verlaten paar dagen per week gevangenis Catalonië

door admin
Jordi’s verlaten paar dagen per week gevangenis Catalonië

Afgelopen donderdag besloot de behandelcommissie van de gevangenis Lledoners in Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) om het gevangenisregime voor de voormalig ANC-voorzitter, Jordi Sànchez, en de leider van Òmnium Cultural, Jordi Cuixart te versoepelen. Beide Jordi’s mogen per direct de gevangenis verlaten om te gaan werken en vrijwilligerswerk te doen. Beiden dienen wel aan het einde van de dag terug te komen om in de gevangenis te slapen.    

Gevangenis alleen verlaten voor werk en vrijwilligerswerk

Volgens het Ministerie van Justitie heeft de commissie van de Lledoners-gevangenis artikel 100.2 van het gevangenisreglement toegepast. In het geval van Jordi Sànchez mag hij daardoor elf uur per dag, drie dagen in de week (tussen maandag en vrijdag) de gevangenis verlaten voor vrijwilligerswerk. In het geval van Jordi Cuixart wordt hetzelfde artikel toegepast waardoor hij vijf dagen per week, van maandag tot vrijdag, voor 9,5 uur per dag de gevangenis mag verlaten om te werken en vrijwilligerswerk te doen.

Artikel 100.2 van het gevangenisreglement

Artikel 100.2 staat het verlaten van de gevangenis overdag toe. Gevangenen mogen voor een of meer dagen de gevangenis verlaten voor een vastgesteld aantal uren per dag. Na die tijd dienen gevangenen zich te melden in de gevangenis. Dit artikel kan alleen worden toegepast op tweedegraads gevangenen zoals Jordi Sànchez en Jordi Cuixart. Leden van de behandelcommissie van de gevangenis laten weten dat ze zijn overeengekomen om dit artikel met onmiddellijke ingang in te laten gaan. De rechter van de betrokken rechtbank zal nog een beslissing moeten maken of hij dit besluit gaat bekrachtigen.

Onlangs werd bekendgemaakt dat er 48 uur verlof was toegekend aan Jordi Cuixart en later ook aan Jordi Sànchez. De andere separatistische leiders zitten nog vast in de Lledoners-gevangenis en mogen de komende jaren pas voor het eerst verlof aanvragen.

Dit vind je misschien ook leuk