Catalonië is nog steeds de populairste vakantieregio van Spanje

door admin
Catalonië is nog steeds de populairste vakantieregio van Spanje

De cijfers van het INE (Instituto Nacional de Estadístia) tonen aan dat de bekende costa’s in Spanje ook in 2019 de meeste toeristen trokken. Het Spaanse bureau voor de statistiek brengt maandelijks cijfers naar buiten omtrent het aantal toeristen, maar bijvoorbeeld ook over de uitgaven die gedaan worden in Spanje door toeristen. De Costa Brava, Costa del Sol, Costa Dorada en Costa Blanca blijven onverminderd populair en ook de kustregio’s tussen deze costa’s worden druk bezocht. Wel valt op dat de laatste jaren steeds meer toeristen naar andere delen van Spanje, zoals de binnenlanden en het noordwesten van Spanje trekken. 

Toerisme in eigen land gedaald

Het toerisme in Spanje heeft in 2019 een nieuw record gevestigd met bijna 84 miljoen buitenlandse toeristen in het land. Dit is een stijging van 1,2% ten opzichte van het jaar ervoor. Door de gebeurtenissen in Catalonië is het toerisme in eigen land wel sterk gedaald. De rellen in verband met de wens tot onafhanekelijkheid in Catalonië zorgden ervoor dat Spanjaarden uit andere delen van het land weg bleven.

Spanje is sterk afhankelijk van de inkomsten uit toerisme. Gelukkig hebben de haast 84 miljoen buitenlandse bezoekers dit verlies rechtgetrokken. De toeristen hebben namelijk 2,9% meer uitgegeven tijdens hun vakantie, waardoor de inkomsten uit toerisme stegen naar 92,3 miljard euro.

Waarom naar Catalonië op vakantie?

Catalonië is een bijzondere regio omdat er zowel strand als bergen zijn. Naast indrukwekkende landschappen en traditionele dorpen vinden toeristen hier prachtige steden zoals Girona en Barcelona. Vanuit Nederland en België is Catalonië goed bereikbaar met de auto. Catalonië is ook een populaire bestemming omdat hier spectaculaire foto’s en video’s gemaakt kunnen worden. Tegenwoordig delen mensen direct hun foto’s op social media of leggen ze hun vakantie vast in een vlog.

Yara Huissen van ADVIESJAGERS ziet een trend in de apparatuur die mensen aanschaffen voor een vakantie. “Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker voor toeristen dat ze een vakantiebestemming mooi vast kunnen leggen. Naast de foto’s die met de smartphone gemaakt worden schaffen mensen bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera aan, zodat alle avonturen semi-professioneel vastgelegd worden. Ook de drone wint aan populariteit, bijna iedereen kent wel iemand die de tofste beelden vanuit de lucht deelt. Dit inspireert om zelf ook zulke beelden te maken en dus een drone aan te schaffen. Doordat fotografie echt een hobby is, is het ook steeds belangrijker om een vakantiebestemming uit te zoeken met de mooiste landschappen.”

Spanje op één na meest bezochte land

Op Frankrijk na is Spanje het meest bezochte land ter wereld. Niet alleen Nederlanders en Belgen zoeken graag de zon op in Spanje, maar het land trekt ook veel Britten en Duitsers. De meeste toeristen komen uit deze twee landen. Ook zijn er veel senioren die ervoor kiezen om langere tijd te overwinteren in Spanje. Opvallend is dat er ook steeds meer toeristen uit Azië en de Verenigde Staten de weg naar Spanje weten te vinden.

Dit vind je misschien ook leuk