Eerste coronabesmetting bij kat vastgesteld in Spanje

door admin
Eerste coronabesmetting bij kat vastgesteld in Spanje

De kat was het huisdier van een gezin in Catalonië waarvan meerdere gezinsleden Covid-19 hadden. Toen het dier met ademhalingsmoeilijkheden en hartfalen naar de dierenarts werd gebracht, besloot deze om hem in te laten slapen en voor sectie over te dragen aan het diergeneeskundig onderzoekscentrum Cresa in Barcelona. 

Incidenteel geval

Hier werd op maar twee plaatsen in het lichaam van de kat een zeer lage concentratie coronavirus aangetroffen. De kat, Negrito, leed aan een erfelijke hartkwaal die een plotselinge dood tot gevolg kan hebben. Volgens de onderzoekers is niet het coronavirus, maar de hartkwaal de vierjarige kat fataal geworden. Directeur Nàtalia Majó van Cresa heeft laten weten dat het voorkomen van corona bij katten slechts incidenteel is, en dat besmetting van kat op mens zeer onwaarschijnlijk is. 

Negrito zou wereldwijd de zesde kat zijn waarbij het coronavirus is vastgesteld. In totaal zijn wereldwijd 3,7 miljoen mensen besmet met het virus en zijn er 260 duizend aan overleden. Afgezien van de zes katten, zijn er twee honden en een tijger uit de dierentuin van New York besmet met het coronavirus. In Nederland zijn op twee nertsenhouderijen in Brabant besmettingen onder de dieren met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om drie van de in totaal 13 duizend nertsen die er gehouden worden. Een aantal verzorgers van de dieren waren besmet met het coronavirus en hebben dit waarschijnlijk overgebracht op de drie dieren. 

Bij dieren is er geen besmettingsketen

Víctor Briones, hoogleraar Diergeneeskunde van de Complutense Universiteit in Madrid benadrukt dat het bij besmette dieren om een zeer gering aantal gevallen gaat en dat Covid-19 een humane ziekte is. De op twee handen te tellen dieren die nu besmet zijn, zijn door mensen besmet geraakt en kunnen elkaar onderling niet besmetten. Hoewel het om een nieuw virus gaat waarover nog relatief weinig bekend is, wordt besmetting van dier op mens zeer onwaarschijnlijk geacht. 

Kattenbaasjes hoeven niet ongerust te zijn

Valentina Aybar, deskundige in katachtige diersoorten van de Vereniging voor Diergeneeskunde van Kleine Huisdieren wil de duidelijke boodschap uitdragen dat eigenaars van katten zich niet ongerust hoeven te maken. Het gaat tot dusver om zeer zeldzame gevallen en het is geenszins zeker dat katten die besmet raken, ook ziek worden of zelfs overlijden.

Dit vind je misschien ook leuk