Sant Jordi viering wordt dit jaar op 23 juli Dag van het Boek en de Roos

door admin
Sant Jordi viering wordt dit jaar op 23 juli Dag van het Boek en de Roos

De viering van Sint Joris in Catalonië staat al sinds 1923 in het teken van boeken, omdat op 23 april 1616 de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes en ook de Engelse toneelschrijver William Shakespeare overleed. Op deze dag geven mensen elkaar traditiegetrouw ieder jaar een boek en een roos

Dit jaar vond de boekenverkoop vanwege de noodtoestand op 23 april alleen online plaats, zonder de bijbehorende feestelijkheden in de straten met boekenkraampjes en signerende auteurs. Om toch nog iets van de gemiste omzet terug te kunnen halen, organiseerden de beroepsverenigingen van de boeken- en de bloemensector alsnog een viering op 23 juli aanstaande. Door de sociale afstand van twee meter die gehouden moet worden, ziet de viering er echter anders uit dan in voorgaande jaren. 

Feest staat alleen in het teken van het boek en de roos

Op 23 juli zal maar een derde deel van het aantal mensen dat normaal op het evenement afkomt toegang krijgen. Deze uitzonderlijke viering heet dan ook niet Sant Jordi, maar ‘Dia del libro y de la rosa’, waardoor alleen publiek wordt aangetrokken dat geïnteresseerd is in boeken en er geen ruimte is voor bijvoorbeeld kraampjes van politieke partijen of andere organisaties. Sant Jordi is sinds 1456 de beschermheilige van Catalonië die ook op 23 april overleed. 

In Barcelona zullen dit jaar maar tussen de 250 en 300 boekenkraampjes staan opgesteld. Ook zullen de auteurs die komen signeren niet in groepjes, maar individueel aanwezig zijn. De signeertafel is groter dan normaal om de sociale afstand te kunnen bewaren. De uitgetrokken tijd voor de signeersessies is verlengd ter compensatie van het ondervonden ongemak door de coronamaatregelen. Bij wijze van uitzondering duurt de viering dit jaar mogelijk tot middernacht. 

Vooraf reserveren

Om voor een gesigneerd boek in aanmerking te komen, moet dit jaar vooraf worden gereserveerd en geldt een maximum van dertig personen. Op plaatsen waar meer drukte wordt verwacht, zoals op de Rambla, de Paseo de Juan en de Paseo de Gracia waar op een normale doordeweekse dag 1,2 miljoen mensen doorheen lopen, zal strenger worden gecontroleerd op het maximumaantal bezoekers.

Volgens de gunsigste berekening zal de boekensector met het uitgestelde boekenfeest nog 20% van de omzet van een traditionele Sant Jordi-viering kunnen terughalen. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel mensen er dit jaar op de alternatieve viering af zullen komen. 

Dit vind je misschien ook leuk