Voltallige familie Pujol voor de rechter wegens decennialange zelfverrijking

door admin
Voltallige familie Pujol voor de rechter wegens decennialange zelfverrijking

De rechter van het hooggerechtshof José de la Mata heeft de negen leden van de familie Pujol, het echtpaar en hun zeven kinderen, opgeroepen voor de rechtbank te verschijnen. Ze zouden misbruik hebben gemaakt van hun positie en zichzelf gedurende tientallen jaren verrijkt hebben met een geldbedrag van rond de 290 miljoen euro, afkomstig van illegale commissies. De criminele activiteiten zouden deels tijdens het presidentschap van Pujol tussen 1980 en 2003 hebben plaatsgevonden. 

Na een zeven en een half jaar durend gerechtelijk onderzoek moet nu een eind aan het schandaal komen en wil De la Mata een vonnis uitspreken over de familie Pujol en nog 18 andere verdachten die bij deze zaak betrokken zijn geweest, waaronder de ex-echtgenote van Pujol, Mercé Gironés, en zakenlieden Luis Delso Heras, Carlos Sumarroca Coixet en Carlos Sumarroca Claverol. Het gerechtelijk onderzoek heeft geleid tot verdenking van leidinggeven aan een criminele organisatie, witwaspraktijken, fiscale delicten en valsheid in geschrifte. 

Geen van de verdachten heeft verklaring aangedragen

Volgens La Mata heeft geen van de verdachten informatie kunnen aandragen die de onderzochte feiten tegenspreekt of zou kunnen verklaren. Bovendien, laat De la Mata weten, heeft de familie Pujol niet kunnen verklaren bij welke banken het verkregen geld is ondergebracht of verheldering kunnen geven over de manier waarop en de periode waarin het geld verkregen is. 

Illegale commissies gedurende presidentschap

De rechter acht het bewezen dat een deel van de verkregen illegale commissies betaald zijn door zakenlieden gedurende het regiopresidentschap van Pujol. Dat geld werd door de familie op verschillende manieren buiten beeld gehouden en werd onder andere doorgesluisd naar belastingparadijzen. In ruil voor de commissies kregen de zakenlieden openbare aanbestedingen of andere voor hen gunstige opdrachten toegewezen, verspreid over heel Catalonië. Volgens De la Mata betaalden de zakenlieden ook geld aan Pujol om zo in the picture te blijven voor toekomstige politieke gunsten.

Machtsmisbruik

De familie Pujol heeft in de woorden van De la Mata hun bevoorrechte positie in het politieke, sociale en economische leven van Catalonië misbruikt om zichzelf decennialang in toenemende mate te verrijken met geld dat direct afkomstig is van corrupte praktijken. De rechter oordeelt dat het echtpaar aan het hoofd stond van de criminele organisatie, met direct daaronder hun oudste zoon Jordi Pujol Ferrusola. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het bedenken van de strategie voor het innen en het distribueren van het illegaal verkregen geld tussen zijn ouders en broers en zussen. Ook was hij gemachtigd om over de bankrekeningen van de hele familie te beschikken en instructies te geven aan zijn jongere broers en zussen. 

Criminele organisatie 

Vanwege deze duidelijke hiërarchische en strategische structuur die gedurende lange tijd in stand is gehouden, oordeelt de rechter dat er sprake is van een criminele organisatie. Al in 1992 werd de eerste bankrekening in Andorra geopend en nog tot 2014 werden er geldbedragen geïnd. Volgens De la Mata had deze criminele organisatie een duidelijk doel: het op illegale en corrupte wijze binnenhalen van honderden miljoenen euro’s.

Dit vind je misschien ook leuk