Massale uittocht Barcelona ondanks advies mobiliteit te beperken

door admin
Massale uittocht Barcelona ondanks advies mobiliteit te beperken

Gisteren leek het op de wegen rond de Catalaanse hoofdstad een doodnormale vrijdagmiddag en waren er maar 10 procent minder auto’s op de weg dan dezelfde vrijdag een jaar geleden. Er werden ongeveer 340.000 auto’s geteld. Veel van de rezigers waren op weg naar een tweede huis of andere vakantiebestemming aan de Costa Dorada of Costa Brava voor het weekend of een korte vakantie. 

Oproep reizen zoveel mogelijk te beperken

De Catalaanse overheid heeft inwoners opgeroepen verplaatsingen in de regio zo veel mogelijk te beperken, om de nieuwe corona-uitbraken in te dammen en verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Omdat er echter geen verbod op reizen is, kon de politie niemand terugsturen of bekeuren en bleef het bij verstrekken van informatie over de risico’s.

Nieuwe restricties in regio Barcelona vanaf zaterdag

Gisteravond gaf de rechter toestemming voor de restricties die de Catalaanse regering wil invoeren om de nieuwe corona-uitbraken in te dammen. De voorschriften zijn sinds vanochtend 9 uur van kracht en gelden voor de Catalaanse hoofdstad Barcelona en twaalf omliggende gemeentes: Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besós en Badalona.

Restricties komende twee weken

Bijeenkomsten van meer dan 10 personen zijn de komende twee weken niet toegestaan en horecagelegenheden mogen maar een bezetting van 50 procent aan gasten toelaten. Bioscopen, theaters, nachtclubs en sportscholen blijven tot 1 augustus gesloten. Verder doen de autoriteiten het dringende verzoek zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen de straat op te gaan als dat noodzakelijk is. Bewoners wordt uitdrukkelijk verzocht niet naar hun tweede huis te gaan.

Beperkingen gelden voor bijna drie miljoen Catalanen

De nieuwe voorschriften gelden voor de regio rond Barcelona, met 2,7 miljoen inwoners. Dat komt neer op een derde van het aantal Catalanen. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, betreurt het dat de Catalaanse regering de voorschriften niet eerst met de betreffende gemeentes heeft besproken. Ze zegt dat vooral de culturele sector zwaar wordt getroffen door de restricties. Bij navraag door de Spaanse omroep RTVE bleek dat veel inwoners van Barcelona blij zijn dat er geen totale lockdown is. Ook horeca en winkelpersoneel gaf aan dat ze op deze manier misschien het hoofd nog boven water kunnen houden.

Dit vind je misschien ook leuk