Catalonië negeert 75 procent van de contacten bij besmettingen

door admin
Catalonië negeert 75 procent van de contacten bij besmettingen

De krant El Público schrijft dat 75 procent van de positief geteste personen in Catalonië geen bekend contact, volgens het rapport getiteld ‘Informe covid-19’ dat op 15 juli werd gepubliceerd door het nationale epidemiologische surveillancenetwerk, dat onderzoek deed sinds 11 mei. Catalonië is de tweede autonome Spaanse regio met de meeste gevallen met onbekende contacten, na Galicië met bijna 90 procent van de gevallen zonder bekende contacten. Op de derde plaats staat Castilla La Mancha met 64 procent. 

Deze cijfers kunnen op twee manieren gelezen worden. Aan de ene kant en in het beste geval kan het betekenen dat de kettingen van overdracht van het virus zo kort zijn, dat een besmette persoon nauwelijks contacten heeft. Anderzijds en in het slechtste geval kan het betekenen dat de contacten van besmette personen niet worden onderzocht (en dat daarom de bron van de besmetting onbekend is) omdat er een tekort is aan ‘rastreadores’ en andere middelen om het contactonderzoek degelijk uit te voeren. De meeste experts zijn het erover eens dat in de praktijk het tweede scenario het meeste voorkomt. ‘Het is niet geloofwaardig dat mensen geen contacten hebben’, zegt Fernando Benavides, epidemioloog aan de Universiteit Pompeu Fabra (UPF) in Barcelona. Wel heeft de regionale regering eerder deze week aangekondigd het team van virustrackers met 815 personen uit te breiden. 

De regio’s die in dit geval het beste de ketens van overdracht lijken te volgen zijn Baskenland waar men 11 procent van de contacten van besmette personen niet kan traceren, Andalusie met 15 procent en de Cnarische Eilanden met 23 procent. 

Contactonderzoek vormt een van de belangrijkste maatregelen om een eventuele coronauitbraak onder controle te krijgen of te houden. Hiertoe heeft elke autonome regio ‘volgers’ of ‘rastreadores’ aangesteld die bij een nieuwe besmetting onmiddellijk de besmette persoon moeten bellen, hem of haar vragen met wie er vanaf drie tot vier dagen voordat de eerste symptomen optraden nauw contact is geweest. Met die personen wordt contact opgenomen, die worden getest, in quarantaine geplaatst en in geval zij het virus blijken te hebben, worden ook hun contacten weer gevolgd. 

Maar ook mét voldoende ‘rastreadores’ is nog niet gezegd dat een besmettingshaard onder controle gehouden kan worden. Zo konden nauwelijks contacten worden opgespoord van de siezoenswerkers in Lerida omdat zij niet de telefoon opnamen, ophingen zodra zij doorhadden met wie zij spraken of geen informatie wilden geven over hun contacten. Die mensen zitten al in een illegale situatie, want werken veelal zwart of zijn illegaal in het land en zijn als de dood voor autoriteiten. Ook krijgen zij niet uitbetaald als zij vanwege een opgelegde quarantaine niet op hun werk zouden verschijnen en dat kunnen ze zich veelal niet permitteren. Omdat het werk veelal telefonisch wordt gedaan is bovendien controle of mensen werkelijk in quarantaine gaan nauwelijks mogelijk. 

Lees ook: Spanje heeft te weinig contactonderzoekers om corona-uitbraken te volgen

Dit vind je misschien ook leuk