Frankrijk raadt reizen naar Catalonië af, maar grens blijft open

door admin
Frankrijk raadt reizen naar Catalonië af, maar grens blijft open

Vrijdag deed de Franse premier de Fransen het dringende advies niet naar Catalonië te reizen. Hiermee hoopt hij de verspreiding van covid-19 in te dammen. Hij noemde het aantal besmettingshaarden in Catalonië zorgwekkend. Ook het aantal coronabesmettingen in Frankrijk loopt op.

Overleg over beperking grensverkeer

Het Franse advies geldt totdat de situatie verbetert. Ondertussen zijn de Spaanse en Franse autoriteiten met elkaar in overleg om het verkeer tussen de beide landen zoveel mogelijk te beperken. Volgens de Franse digitale krant La Parisien is het volledig sluiten van de grens tussen Frankrijk en Spanje nog steeds een optie. De Franse president Macron heeft gezegd dat een eventuele sluiting van de grens alleen kan plaatsvinden in overleg met Spanje. Een sluiting van de grens zou duizenden mensen raken, die dagelijks voor werk-woonverkeer de grens passeren.

Klap voor Catalaanse toeristische sector

Catalonië is boos over het Franse advies, zo meldt persbureau Reuters. Volgens een woordvoerder van de Catalaanse overheid is het advies onterecht, omdat de maatregelen tegen de verspreiding van covid-19 in Catalonië strenger zijn dan in de rest van Europa. Zo zijn mondkapjes in het openbaar verplicht en is een groot deel van de regio Barcelona in lockdown gegaan, waarbij 4 miljoen inwoners binnen moeten blijven. De Spaanse premier Sánchez heeft nog niet gereageerd op het Franse advies. Als de Fransen gehoor geven aan het advies, zal dat een grote klap zijn voor de Catalaanse toeristische sector. Vorig jaar kwam twintig procent van de buitenlandse toeristen uit Frankrijk. 

Strenge hygiënevoorschriften

De Spaanse minister van buitenlandse zaken, Arancha González Laya zei tegen CNN International dat Spanje een veilig land is, dat net als andere landen met corona te kampen heeft en er alles aan doet om het onder controle te houden. Het nieuwe normaal houdt in: voorzichtig zijn en de hygiënevoorschriften naleven, vooral in gebieden waar nieuwe uitbraken zijn. Maar van het sluiten van de grenzen is geen sprake, aldus González Laya.

Dit vind je misschien ook leuk