Pyreneeën in gevaar door dreigende bosbranden

door admin
Pyreneeën in gevaar door dreigende bosbranden

Daarom is meer geld nodig voor preventie en bewustwording, vinden deskundigen. Daarom is meer geld nodig voor preventie en bewustwording, vinden deskundigen. Er ontstaan steeds meer bosbranden in hete, droge gebieden, als gevolg van klimaatverandering. Vooral in regio’s waar de bevolking van het platteland naar de steden is getrokken, is het risico op verwoestende branden groter. Deskundigen vinden het daarom nodig dat er beter beleid en preventie komt, om te voorkomen dat hele ecosystemen weggevaagd worden. 

Bosbranden grijpen steeds verder om zich heen

Jordi Vendrell van Fundación Pau Costa (een stichting voor beheer, bewustwording en onderzoek naar bosbranden) legt uit dat het risico op bosbranden al decennia lang aan het toenemen is. Hij beschreef zaterdag aan de Spaanse krant Público de opeenvolgende generaties bosbranden. Bij de eerste generatie ontstonden branden nadat boeren hun akkers achterlieten om naar de grote steden te trekken en het uren kon duren voor een brand werd opgemerkt. Op de verbrande stukken akkers begonnen extra brandbare struiken te groeien die de brand sneller verspreidden. In de tweede generatie werden daarom brandgangen aangelegd, die verspreiding moesten voorkomen. Maar struiken werden bomen en in bij de derde generatie branden konden de vlammen via de takken, over de brandgangen heen, worden doorgegeven. Ondertussen kwam door de bevolkingsgroei de focus van brandbestrijding meer op de steden te liggen, waardoor minder materieel beschikbaar was voor de vierde generatie branden in de buitengebieden. Bij de vijfde generatie braken er steeds meer branden uit, verspreid over grote dunbevolkte gebieden, waardoor de huidige brandbestrijders, bij de zesde generatie te kampen hebben met enorme verwoestende branden die hele ecosystemen wegvagen, omdat door rookontwikkeling dichte cumuliforme wolken ontstaan. Deze ook wel flammagenitus genoemde wolken kunnen sterke windstoten en bliksem veroorzaken die een bosbrand kunnen verergeren.

Bewustwording en investeringen noodzakelijk

Al jaren waarschuwen deskundigen voor het gevaar dat ecosystemen lopen door de klimaatverandering. Het aantal bosbranden dat soms wel 90 procent van de bossen kan verwoesten, is de afgelopen jaren flink gestegen. Door klimaatverandering (droogte en hitte) ontstaan bosbranden sneller en door ontvolking worden ze in dunbevolkt gebied minder snel ontdekt. Hierdoor lopen tegenwoordig ook de Pyreneeën en de Serra de Collserola (bij Barcelona) meer gevaar. Daarom pleiten ze voor meer financiële steun voor preventiemaatregelen, een impuls aan de economie op het platteland en een grotere bewustwording van het brandrisico bij de bevolking.

Volgens Marc Castellnou, analist en hoofd bosbouwactiviteiten (GRAF) van de Catalaanse brandweer, lopen vooral de uitlopers van de Pyreneeën gevaar, door de ontvolking en het ontbreken van graasdieren die brandbaar materiaal opeten. Ook de Serra de Collserola bij Barcelona, dat vroeger werd gebruikt als recreatiegebied door Barcelonezen is nu verouderd en verwaarloosd en daardoor extra kwetsbaar voor brand.

Preventie noodzakelijk

Volgens deskundigen zijn er niet alleen meer blusmiddelen nodig, maar vooral preventiemaatregelen. In feite heeft het gebied een vaccinatie met vuur nodig, ofwel het gecontroleerd laten afbranden van bepaalde stukken, aldus Vendrell. Daarnaast is het belangrijk de economie in buitengebied weer op gang te brengen. Er moet geld worden uitgetrokken voor beter landschapsbeheer door begrazing. Volgens de brandweer worden er momenteel twee keer zoveel overuren gedraaid dan was afgesproken in de cao en doet de overheid te weinig aan preventie. Ook beschikt de brandweer over te weinig mensen en middelen. De rol van boswachters is uitgekleed. Waar vroeger mensen die het gebied goed kenden, houden nu camera’s toezicht.

Castellnou benadrukt dat de bevolking zich bewust moet zijn van het gevaar. Het is daarom essentieel dat ze rondom hun huis brandbaar struikgewas weghalen en de vluchtwegen kennen en open houden. 

Dit vind je misschien ook leuk