Catalonië meldt lichte stabilisatie Covid-19-besmettingen

door admin
Catalonië meldt lichte stabilisatie Covid-19-besmettingen

De epidemiologische curve lijkt iets te stabiliseren in Catalonië, zo meldde de Catalaanse regiominister van Volksgezondheid gisteren aan El País. “De sociale beperkingen die in bepaalde gebieden zijn opgelegd, lijken te werken. Een volledige lockdown overwegen we op dit moment niet omdat we dit alleen willen inzetten als het zorgsysteem het niet meer kan handelen. Op dit moment hebben we veel jonge patiënten die slechts milde symptomen vertonen waardoor de druk op ziekenhuizen onder controle is. Ondanks dat een volledige lockdown voor nu niet op tafel ligt, moeten we wel voorzichtig blijven,” zo meldde minister Josep Maria Argimon.

Statistieken Covid-19-besmettingen in Catalonië

Gisteren werden 1.055 positieve testresultaten gemeld, zowel van PCR-tests als bloedtests. De meeste gevallen worden gemeld in het grootstedelijk gebied van Barcelona en in Lleida. Argimon liet weten dat de preventieve maatregelen nu bepalend zijn voor de trend van het aantal besmettingen in de regio. Vandaag meldde el Periódico 969 nieuwe gevallen en 8 doden door Covid-19. Op dit moment telt Catalonië in totaal 93.361 positief geteste mensen.

Plannen om coronavirus in Catalonië te controleren

Vandaag gaf de regiominister niet alleen een update van de huidige situatie in Catalonië, hij kondigde ook een plan aan om het coronavirus de komende maanden onder controle te krijgen en te houden. Middels vijf niveaus – waarvan niveau 0 geen actieve besmettingsgevallen gedurende 15 dagen inhoudt en niveau 5 een ongecontroleerde gemeenschapsoverdracht of overschrijding van de zorgcapaciteit in ziekenhuizen betekent – geeft de Generalitat van Catalonië aan hoe ernstig de situatie is. Op dit moment bevindt Lleida zich op niveau 4 en Barcelona op 3. Bij elk niveau gelden er bepaalde maatregelen en beperkingen. Als een stad of gebied op niveau 5 belandt dan wordt verplicht thuisblijven opgelegd.  

Uitbreiding testcapaciteit en monitoring Covid-19 samen met griep

Argimon meldde gisteren ook dat er nieuwe mensen worden aangenomen om meer tests te kunnen uitvoeren. In 15 dagen tijd is de testcapaciteit al verhoogd van 42.000 PCR’s per week naar 72.000 per week. Ook worden er bijna 570 Covid-19-managers ingehuurd om zich te richten op de zogenaamde contacttracering. In Badalona worden voorbereidingen getroffen voor het afnemen van ‘massa-tests’ en wordt het monitoren van Covid-19-gevallen opgenomen in het netwerk van epidemiologische surveillance die elk jaar ook griepgevallen monitoren.

Dit vind je misschien ook leuk