Vissersberoep in Spanje: noodzakelijk en in gevaar door coronapandemie

door admin
Vissersberoep in Spanje: noodzakelijk en in gevaar door coronapandemie

Veel vissers werken in familiebedrijven waar het stokje van generatie op generatie wordt overgedragen. Veel vissers hebben zich georganiseerd in gilden, bedrijven die zich verenigen en samenwerken. De bedrijven binnen zo’n gilde spreken onder andere af om een deel van de verkoopopbrengst over te dragen aan het gilde waardoor er verschillende sociale regelingen mogelijk zijn voor de vissers en hun gezinnen.

Situatie van vissers tijdens noodtoestand in Spanje

José Manuel Juárez, een van de voorzitters van het vissersgilde in Barcelona, vertelt aan de Spaanse nieuwssite 20minutos.es over zijn ervaring tijdens de coronapandemie en zijn zorgen over het beroep als visser. “Sinds de afkondiging van de noodtoestand in Spanje probeerden wij op de boot zo goed mogelijk afstand te houden en tijdens de veilingen hebben we de helft van het normale personeel laten komen om drukte te vermijden. Dit hebben we zelf bedacht aangezien er geen protocol was en er was nauwelijks informatie kwam over de juiste voorzorgsmaatregelen.” Volgens hem werden vissers behoorlijk aan hun lot overgelaten aangezien ze ook niet werden voorzien van beschermend materiaal.

Beroep van visser in Spanje in gevaar

Niet alleen werden vissers niet geholpen tijdens de noodtoestand, het leven als visser is onzeker te noemen en dit is terug te zien in het feit dat er nauwelijks nieuwe en jonge vissers bijkomen. Juan Manuel: “Na gemiddeld 12 uur op zee weet je niet altijd wat je precies hebt gevangen en wat het opbrengt. Bij terugkomst in de haven wordt de vangst geveild en als er een goede prijs is dan krijg je ook goed betaald. Zo niet, dan heb je weinig tot niets verdiend.” Mede hierdoor – en vanwege de uitblijvende overheidssteun tijdens de coronacrisis – is er iets veranderd. Voorheen konden de jonge jongens niet wachten om mee te gaan op de boot van hun vader, nu willen zelfs erfgenamen het bedrijf niet meer voortzetten omdat er nauwelijks financiële hulp is.

Afgelopen zaterdag, tijdens een bijeenkomst van bedrijven die zijn aangesloten bij het vissersgilde in Barcelona, werd geconcludeerd dat de vissers in 2020 – in vergelijking met vorig jaar – 1,7 miljoen euro minder hebben gefactureerd, voornamelijk vanwege de coronapandemie. Diverse vissersbedrijven langs de Middellandse Zee hebben een tijd geleden wel een overeenkomst gesloten met onder andere Ikea: De boten halen niet alleen vis uit de zee, maar nemen ook het plastic afval mee dat zij al varende tegenkomen in ruil voor de broodnodige inkomsten.

Dit vind je misschien ook leuk