Barcelona lanceert campagne tegen eenzaamheid met Teleasistencia

door admin
Barcelona lanceert campagne tegen eenzaamheid met Teleasistencia

Eenzaamheid is een onderwerp dat mensen in veel doelgroepen raakt, voornamelijk de oudere mensen en vooral sinds het coronavirus en de daaropvolgende lockdown in Spanje. Om deze reden wil de gemeenteraad van Barcelona nog meer alleenstaande ouderen bereiken middels de bestaande Teleasistencia-dienst, een luisterlijn voor ouderen. Barcelona kondigde daarom gisteren aan om 20.000 alleenstaande ouderen boven de 75 jaar te bereiken die op dit moment nog geen gebruikmaken van deze service.

Campagne voor meer bereik Teleasistencia

Het doel van de campagne is om ouderen uit te leggen wat de dienst voor hen kan betekenen. De gemeenteraad liet weten dat tijdens de piek van de coronacrisis het aantal telefoontjes explosief steeg van 812 in februari naar 2.134 in maart. Op dit moment maken 91.000 mensen gebruik van Teleasistencia in Barcelona, waarvan de meeste mensen ouder zijn dan 75 jaar.

Wat is Teleasistencia Barcelona?

Deze dienst is een hulplijn bedoeld voor mensen ouder dan 75 jaar of mensen met een beperking. Door te bellen naar Teleasistencia kan de beller hulp krijgen op meerdere fronten. Het kan zijn dat de medewerker de beller in contact brengt met familieleden, dat er hulpdiensten worden ingeschakeld bij noodsituaties of dat de beller een luisterend oor krijgt om het risico op isolement te verkleinen. Teleasistencia neemt ook actief contact op met gebruikers om te kijken hoe het met hen gaat.

Eenzaamheid tijdens lockdown moeilijk in Barcelona

In de Catalaanse hoofdstad lieten vier op de tien mensen weten dat de periode van lockdown ‘moeilijk’ was en dan 15 procent van deze mensen deze periode alleen door heeft gebracht. Deze conclusies werden getrokken uit de cijfers van het gemeentelijke databureau in Barcelona. Een paar weken geleden liet de gemeenteraad al weten maatregelen te nemen om sociale uitdagingen sinds Covid-19 aan te pakken.

Er zal bijvoorbeeld een adviesraad komen met deskundigen die helpen om acties te bedenken ter bestrijding van eenzaamheid. Ook zal er in het najaar een gemeentelijk observatorium worden opgericht om de eenzaamheid in Barcelona aan te pakken.

Dit vind je misschien ook leuk