Spaans onderzoek wijst uit dat kinderen coronavirus minder snel overdragen

door admin
Spaans onderzoek wijst uit dat kinderen coronavirus minder snel overdragen

Dit is de voorlopige conclusie van het grootste onderzoek dat tot nu toe gedaan is naar de verspreiding van het coronavirus onder minderjarigen. ‘Kids Corona’ werd uitgevoerd door onderzoekers van het Hospital infantil Sant Joan de Déu in Barcelona. Het onderzoek vond plaats in verschillende zomerkampen, omdat deze situatie vergelijkbaar is met de schoolsituatie. Daarbij moet worden opgemerkt dat de activiteiten zich tijdens de zomerkampen grotendeels buiten afspeelden en dat de groepsgrootte bestond uit maximaal tien kinderen. 

Kinderen brengen virus zes keer minder vaak over 

Gedurende vijf weken werden meer dan 1.900 minderjarigen en hun leiders gevolgd op 22 zomerscholen in Barcelona. Tijdens deze zomerkampen hebben de 30 kinderen die besmet waren met het coronavirus contact gehad met 253 andere kinderen, waarvan er maar 12 door hen werden besmet. Dat betekent dat het reproductiegetal (het gemiddelde aantal secundaire besmettingen veroorzaakt door een primair geval), aangegeven met ‘R’, slechts 0,3 is. Dat is zes keer lager dan de R van de gehele Spaanse bevolking die schommelt tussen de 1,7 en 2. Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat kinderen onder de 12 jaar het virus net zo gemakkelijk overbrengen op anderen dan kinderen in de leeftijdsgroep van 13 tot en met 17 jaar. 

Zomerscholen hebben geen invloed gehad op verspreiding virus

De onderzoekers constateerden dat de incidentie van covid-19 onder de deelnemers en leiders van de zomerkampen en die van de algemene bevolking in hetzelfde gebied direct met elkaar in verband bleef. Daarmee concluderen de onderzoekers voorzichtig dat de zomerscholen geen noemenswaardige invloed hebben gehad op de verspreiding van het coronavirus in het gebied. Dat zou volgens hen betekenen dat het op strategische wijze open laten gaan van de scholen geen noemenswaardige gevolgen zal hebben voor de verspreiding van het coronavirus.   

Grupos burbuja en handen wassen

Met de strategische wijze wordt gedoeld op de zogeheten ‘grupos burbuja’, kleine groepjes met kinderen die in onveranderde samenstelling alleen onderling contact met elkaar hebben, en het veelvuldig wassen van de handen. De grupos burbuja moeten niet alleen helpen het aantal besmettingen tegen te gaan, maar ze vergemakkelijken ook het contactonderzoek in het geval er een leerling besmet blijkt te zijn. Bovendien hoeven er dan minder mensen in quarantaine. Volgens onderzoeksleider Lolanda Jordan is gebleken dat op scholen waar de leerlingen meer dan vijf keer per dag hun handen wassen, zich geen of nauwelijks besmettingen voordeden en het daarom een zeer effectieve maatregel is. 

Internationale relevantie 

Manel del Castillo, directeur van het Hospital Sant Joan de Déu liet weten dat Kids Corona waarschijnlijk het belangrijkste onderzoek naar besmetting door kinderen is op internationaal niveau en grote maatschappelijke relevantie heeft met het oog op de start van het nieuwe schooljaar. De resultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd aan de WHO en aan het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Dit vind je misschien ook leuk