Catalonië zet regionale feestdag La Diada door ondanks coronapandemie

door admin
Catalonië zet regionale feestdag La Diada door ondanks coronapandemie

De Assemblea Nacional Catalana (ANC), organisator van La Diada, communiceerde onlangs de richtlijnen om de onafhankelijkheidsprotesten ‘veilig en verantwoordelijk’ te laten verlopen.

Demonstraties verdeeld over Catalonië in plaats van alleen in Barcelona

Een van de voornaamste strategieën is dat de massademonstraties in het centrum van Barcelona worden vermeden. De organisator kondigt 107 demonstraties verdeeld over 82 Catalaanse gemeentes aan. Op de kaart in het artikel van la Sexta staan alle gemeentes genoemd waar demonstraties plaatsvinden.

In de meeste gevallen is er vanaf 16.30 uur toegang en beginnen de evenementen om 17.14 uur. Wellicht een vreemde tijd, maar deze cijfers herinneren aan het jaar waarin Filips V van Spanje de successieoorlog tegen Oostenrijk tot een einde bracht met een aanval op Barcelona.

Richtlijnen voor veilig verloop La Diada

Een van de richtlijnen tijdens de demonstraties is een verplichte registratie op de formulieren te vinden op de website van het ANC. Aan elk van de protesten kunnen, afhankelijk van de ruimte, maximaal 500 mensen deelnemen met minimaal 2 meter afstand tussen iedere deelnemer. Het dragen van een mondkapje en het gebruik van desinfectiegel is verplicht en zowel gezamenlijke spandoeken als het nuttigen van eten zijn verboden.

Voor de kwetsbare groepen heeft het ANC ervoor gezorgd dat deze de demonstraties virtueel ‘mee kunnen lopen’. Ook kan er altijd vanaf het balkon worden deelgenomen aan de protesten als een ‘collectieve actie voor de onafhankelijkheid’.

Minder Catalanen zien afscheiding Spanje als enige oplossing voor onafhankelijkheid

11 september is voor de Catalanen in de afgelopen jaren een symbool geworden voor hun strijd voor onafhankelijkheid en het behoud van de eigen cultuur en identiteit. Toch bleek afgelopen weekend uit een GAD3-enquête voor La Vanguardia dat minder Catalanen vertrouwen hebben in de afscheiding van Spanje. Meer dan 68 procent van de Catalanen heeft vertrouwen in onderhandelingen over zelfbestuur van Catalonië. Slechts een op de vier Catalanen houdt vast aan een onafhankelijkheidsreferendum als enige oplossing voor de crisis.

Dit vind je misschien ook leuk