Catalaanse regering komt horecasector tegemoet

door admin
Catalaanse regering komt horecasector tegemoet

In een nieuwe verordening die afgelopen dinsdag in het Catalaanse deelbestuur werd aangenomen is vastgelegd dat huurders van commerciële panden met hun verhuurder mogen onderhandelen over een ‘redelijke aanpassing’ van de huurprijs. Als huurder en verhuurder er zelf binnen een maand niet uitkomen, is de verhuurder wettelijk verplicht om de maandelijkse huurprijs te halveren. 

Maatregel ook geldig voor gedeeltelijk gesloten ondernemingen

Voor alle commerciële panden die niet helemaal maar gedeeltelijk gesloten moeten blijven door de coronamaatregelen geldt eveneens een proportionele verlaging van de huurprijs. Met de maatregel wil de deelregering voorkomen dat ondernemingen failliet gaan en als gevolg daarvan banen verloren gaan, dat heeft Meritxell Budó, woordvoerder van de deelregering, laten weten. De maatregel is een reactie op de massale roep om steun die de horecasector deed nadat alle deuren voor de tweede keer dit jaar moesten worden gesloten. De sector had zelf om een huurverlaging van 75 procent gevraagd. 

De verplichte huuraanpassing geldt niet alleen voor horecapanden, maar voor alle bedrijven die door de coronamaatregelen hun activiteiten geheel of gedeeltelijk hebben moeten staken zoals theaters, sportscholen en schoonheidssalons. Ook alle restaurants en bars die geen gasten meer mogen ontvangen maar wel maaltijden bezorgen of laten afhalen mogen van deze gunstige huurregeling gebruikmaken. 

Ook directe financiële steun

De verplichte huurverlaging is niet de enige maatregel waarmee de deelregering de horecasector ondersteunt. Er is een budget van 40 miljoen euro uitgetrokken bestemd voor de horeca en schoonheidssalons die door de maatregelen moesten sluiten. Voor iedere onderneming betekent dat een bedrag van maximaal 1.500 euro om de geleden schade te compenseren. Ook wordt nog over een financieringsregeling onderhandeld met het Catalaans Credietinstituut ICF, bestemd voor het reactiveren van de economische activiteiten van alle ondernemingen die nu tijdelijk gedwongen dicht zijn. Dat zou over een bedrag van in totaal 20 miljoen euro gaan, waar iedere onderneming 15 duizend euro van kan lenen.

Verder krijgen alle departementen van het regiobestuur een groter budget dan aanvankelijk was gepland om de extra kosten door de coronapandemie te compenseren. Het gaat om een toegevoegd budget van in totaal 420 miljoen euro, waarvan 13 miljoen bestemd is voor de industriële sector en ook 13 miljoen voor de culturele sector. 

De huurverlagingsmaatregel moet uiterlijk over twee jaar juridisch zo geregeld zijn dat deze in de toekomst bij alle voorkomende buitengewone omstandigheden waarbij bedrijfsactiviteiten gestaakt moeten worden in werking kan treden.

Dit vind je misschien ook leuk