Aantal zelfstandig ondernemers in Spanje groeit door coronacrisis

door admin
Aantal zelfstandig ondernemers in Spanje groeit door coronacrisis

Ook toen na de financiële crisis veel mensen op straat kwamen te staan, besloten velen voor zichzelf te beginnen. In 2014 schreven 2 miljoen mensen zich in als zelfstandige. Een jaar later waren dit er al drie miljoen.

Een eigen onderneming opzetten is sterk gerelateerd aan de economische situatie in een land. Van 2009 tot 2010 steeg het aantal zelfstandigen van 15 procent naar 25 procent van de totale beroepsbevolking in Spanje. In 2014 had zelfs 30 procent een eigen bedrijf. Vanaf 2018 was er een daling te zien van 8 procent naar 22 procent. Het exacte cijfer van 2020 is nog niet bekend, maar er is duidelijk een stijging te zien ten opzichte van vorig jaar.

Vaak gaat het om mensen die eerder al overwogen om voor zichzelf te beginnen, maar de stap nog niet durfden te nemen. Deze groep zou in principe in aanmerking kunnen komen voor ondersteuning van de overheid of zou een minder goed betaalde baan kunnen accepteren, maar geeft er de voorkeur aan een eigen bedrijf te runnen om zo hun inkomensniveau op pijl te houden.

Het runnen van een eigen bedrijf kent naast voordelen ook risico’s. Volgens de Global Entrepreneurship Monitor (GEM), de organisatie die gegevens verzamelt over de ondernemersactiviteit en de houdingen en aspiraties van individuen, stopt ongeveer 30 procent van de nieuwe ondernemers binnen drie jaar en 60 procent binnen 5 jaar.

Mensen die uit noodzaak een eigen bedrijf opstarten hebben doorgaans een lagere overlevingskans. Carlos Guallarte, hoogleraar aan de Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) merkt op dat deze bedrijven meestal weinig innovatief zijn en weinig groeipotentieel hebben. In veel gevallen worden er ondoordachte beslissingen genomen en marktonderzoeken en toekomstplannen ontbreken. Regelmatig worden de bedrijven in allerijl opgezet met als enige doel op korte termijn inkomsten te genereren.

Barcelona Activa

Het is daarom belangrijk om deze nieuwe ondernemers te begeleiden. Barcelona Activa is een voorbeeld van een overheidsorganisatie die hierbij helpt. Het is een lokaal ontwikkelingsbureau van de gemeente Barcelona op het gebied van ondernemerschap, bedrijfsgroei, innovatie, menselijk kapitaal en kwaliteit van werkgelegenheid.

Volgens Barcelona Activa is het runnen van een eigen bedrijf niet makkelijk en de organisatie staat kritisch tegenover de boodschappen die op politiek en sociaal-economisch niveau zijn gelanceerd in de jaren na de crisis. Hierin werd het ondernemerschap gepromoot als een goede manier om in het levensonderhoud te voorzien.

Een voordeel ten opzichte van een aantal jaren geleden is het fenomeen van de startups. Tegenwoordig kan een startende ondernemer geld inzamelen bij investeerders en kan hij zonder eigen startkapitaal een bedrijf beginnen. Iets wat jaren geleden ondenkbaar was. Toen was het starten van een onderneming alleen weggelegd voor een kleinere, bevoorrechte groep. Uiteraard moeten deze nieuwe ondernemers wel een goed ondernemersplan overleggen aan de investeerders. En dat is wat veel nieuwe ondernemers in deze crisistijd vaak net niet hebben.  

Dit vind je misschien ook leuk