Catalonië verbiedt feesten Halloween en herdenkingen Allerheiligen

door admin
Catalonië verbiedt feesten Halloween en herdenkingen Allerheiligen

Catalaanse bakkers zetten nu in op een traditie aan huis; de Castanyada. Hoewel het op de vooravond van 1 november een traditie is om Allerheiligen te vieren en te genieten van de zogenaamde Castanyada, moet deze traditie steeds vaker plaatsmaken voor Halloween dat ook op 31 oktober gevierd wordt. Vooral het jongere publiek in Catalonië gaat maar al te graag langs de deuren voor ‘trick or treat’ en verzamelen zo tassen vol met lekkernijen.

Alleen vieringen binnen met maximaal zes mensen

Toch zal de van oorsprong Keltische traditie dit jaar in huis gevierd moeten worden aangezien de deelregering van Catalonië alle straatfeesten heeft verboden. De Catalaanse politie staat alleen vieringen binnenshuis toe met maximaal zes personen – mensen die je regelmatig ziet – in ruimtes die goed geventileerd worden.

Bakkers Catalonië bereiden zich voor op grote vraag Castanyada

Bakkerijen in Catalonië zijn toch hoopvol omdat de beperkingen die zijn opgelegd inhouden dat het vieren van de Castanyada wel gewoon door kan gaan. Deze traditie is al honderden jaren oud en ontstaan bij een uitvaart ter nagedachtenis aan de persoon die was overleden. Aan de vooravond van Allerheiligen roosteren mensen noten en kastanjes boven een houtvuur, eet men panellets (zoete cakejes) en dit allemaal onder het genot van een zoete muskaatwijn.

Bakkerijen en patisserieën in Catalonië bereiden zich op dit moment voor op een grotere vraag naar deze traditionele snacks. Een patisserie in Barcelona voorspelt dat klanten massaal gaan voor de ‘panellet de piñones’ van pijnbomen. Ook cakejes met amandel, kokos, kastanje en met koffie worden favoriet, aldus Gremi de Pastisseria in Barcelona.

Dit vind je misschien ook leuk