Ruim 450 kinderen bij gedwongen huisuitzettingen in Barcelona

door admin
Ruim 450 kinderen bij gedwongen huisuitzettingen in Barcelona

De tijdelijke stop op huisuitzettingen vanwege de coronacrisis moet worden uitgebreid naar ‘alle families die zich in kwetsbare situaties bevinden en dit moet losgekoppeld worden van het feit of die kwetsbaarheid door het coronavirus is veroorzaakt of niet.’ Dit staat genoemd in een rapport van de afdeling Anti-huisuitzettingen van de gemeente. Tussen 14 september en 23 oktober werden in totaal 443 bevelen tot uitzetting gegeven in de stad. Hierdoor raakten 1.211 personen die zich in een extreem kwetsbare situatie bevinden hun huis kwijt. Daarmee werden ook 463 kinderen dakloos.

Volgens het rapport gaat het om gezinnen zonder enige vorm van inkomsten, zonder spaargeld, zonder bezit en met slechts minimale financiële middelen die niet toereikend zijn om een huur te betalen die op basis van de marktwerking tot stand is gekomen. Het gaat in dit geval vaak om ouderen, mensen met chronische ziekten, eenoudergezinnen of gezinnen met kleine kinderen. De gemeente claimt dat het bij 90 procent van de pogingen tot gedwongen huisuitzetting vanwege een achterstallige huur- of hypotheekbetaling is gelukt deze te voorkomen. 

Het moratorium van de Spaanse overheid tegen gedwongen huisuitzettingen tijdens de coronapandemie betreft huishoudens die als gevolg van deze crisis in hun kwetsbare situatie terecht zijn gekomen en is tot 31 januari aanstaande van kracht. Dit moratorium sluit alle gezinnen uit die al vóór maart dit jaar al in de financiële en/of sociale problemen verkeerden. Geen van de 1.211 personen die in de afgelopen zes weken hun huis moesten verlaten kon zodoende aanspraak maken op deze tijdelijke bescherming.

De regionale Catalaanse minister van Territorium, Damià Calvet heeft maandag tijdens een interview met La 2 en Radio 4 aangekondigd dat de deelregering dinsdag een decreet zal aannemen waarin wordt bepaald dat er geen huisuitzettingen meer plaats kunnen vinden en dat woningeigenaren en corporaties voor hun woningen niet meer dan een sociale huur mogen vragen aan kwetsbare huishoudens. In geen geval mogen mensen meer tijdens de coronapandemie en de strikte beperkende maatregelen op straat belanden.

Dit vind je misschien ook leuk