Het gevangenisdorp geselecteerd voor filmfestival in Barcelona

door admin
Het gevangenisdorp geselecteerd voor filmfestival in Barcelona

De film van Jaap de Ruig wordt door het filmfestival Muestra Internacional de Cine Etnográfico gezien als een voorbeeld van audiovisuele producties met betrekking tot onderzoek en etnologisch erfgoed in het algemeen. Oude amateurfilms worden gecombineerd met documentaires en fictiefilms en hebben de gemeenschappelijke noemer dat ze op de een of andere manier getuige zijn van levenswijzen uit onze samenleving.

Tegelijkertijd wil het festival ook laten zien hoe de audiovisuele media de afgelopen decennia de etnografie is binnengedrongen en benadrukken hoe bij etnologisch onderzoek gebruik gemaakt wordt van audiovisuele technieken om het onderzochte te documenteren en te duiden.

Gastland Nederland

De eerste editie van deze internationale etnografische filmtentoonstelling vond plaats in Barcelona in 2011, de tweede in Esterri d’Àneu in 2012, en sinds 2013 worden meerdere locaties gebruikt. Eerdere gastlanden en -streken waren Italië, Mexico, Galicië en Occitanië (zuiden van Frankrijk) en dit jaar is het de beurt aan Nederland. 

Van de 52 producties die worden vertoond zijn dertien van Nederlandse makelij. De ruim 32 sessies vinden plaats in 17 gemeenten in Catalonië: Torroella de Montgrí, Esterri d’Àneu, Cervera, Mas de Barberans, Areny de Noguera, Barcelona, ​​el Cogul, Sant Feliu de Guíxols, Ripoll, Vic, Folgueroles, Taradell, Manlleu, Roda de Ter, Reus, Bonastre en Palamós.

Het gevangenisdorp

Het gevangenisdorp van Jaap de Ruig is een documentaire rond de schrijfster Mariët Meester die opgroeide in Veenhuizen, het gesticht dat veranderde in een gevangenis en waar de strijd tussen vrijheid en onvrijheid eeuwig was. De film onderzoekt de zeden en gewoonten van dit opmerkelijke Drentse dorp. Oud-inwoners van Veenhuizen vertellen openhartig over werken en leven in een gesloten gemeenschap.

Afhankelijk van de coronasituatie en de bijkomende beperkende maatregelen wordt het festival in de geplande zalen gehouden of alleen online. Het gevangenisdorp wordt op 11 november om 18 uur vertoond in het Institut Catalá d’Antropologia.

Dit vind je misschien ook leuk