Verplaatsen verkiezingen Catalonië afgewezen door Hooggerechtshof

door admin
Verplaatsen verkiezingen Catalonië afgewezen door Hooggerechtshof

Catalonië zou op 14 februari naar de stembus gaan. Eerder deze week werd bekendgemaakt dat de verkiezingen vanwege de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen zouden worden verplaatst naar 30 mei.

Botsing tussen politieke partijen Catalonië

Hoewel de huidige Generalitat heeft geprobeerd om consensus te bereiken over de datum van de verkiezingen is dit niet gelukt. Niet alle politieke partijen zijn het eens met de nieuwe datum en sommige partijen claimen dat niet de coronamaatregelen de reden zijn van uitstel van de verkiezingen, maar dat er politieke motieven aan ten grondslag liggen. Sommigen noemde het uitstel zelfs ‘een aanval op de democratie’.

Later deze week definitief besluit over datum verkiezingen Catalonië

Partijen als Lliga Democràtica spreken van ‘machtsmisbruik en het schenden van het kiesrecht van de Catalanen’ en hebben een klacht ingediend naar aanleiding van het uitstel van de verkiezingen. Vervolgens heeft het TSJC deze voorlopige beslissing genomen. De rechter moet nog definitief besluiten over de afwijzing voor het verplaatsen van de verkiezingen naar 30 mei. Zeer waarschijnlijk zal dit later deze week gebeuren omdat anders de vaste termijn voor het houden van verkiezingen in het gedrang komt.

Vooralsnog is het dus nog niet bekend of de Catalanen nu op 14 februari of 30 mei naar de stembus zullen gaan. De komende dagen zal besloten moeten worden over de precieze datum van de Catalaanse verkiezingen.

Catalonië op zoek naar vervanger voor afgezette Quim Torra

Hoe dan ook zal Catalonië in 2021 voor de dertiende keer sinds 1980 naar de stembus gaan om op democratische wijze een opvolger te kiezen voor regiopresident Quim Torra. Hij werd op 28 september 2020 afgezet door het Spaanse Hooggerechtshof omdat hij het verzoek had genegeerd om een spandoek te verwijderen waarop de vrijlating van Catalaanse politiek leiders wordt geëist.

Dit vind je misschien ook leuk