Druk op ziekenhuizen in Catalonië neemt toe maar covid-curve daalt

door admin
Druk op ziekenhuizen in Catalonië neemt toe maar covid-curve daalt

In Catalonië zijn in de afgelopen 24 uur 2.778 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd (versus 3.809 een dag eerder) en drie sterfgevallen als gevolg van covid-19. Daarmee komt het sterftecijfer sinds aanvang van de pandemie in Catalonië op 18.557. Er zijn nu in totaal 2.958 covid-patiënten opgenomen in een ziekenhuis in Catalonië, 675 van hen verblijven op een intensive-careafdeling. 49,51 procent van alle ic-bedden in deze regio wordt nu gebruikt voor covid-zorg. 

Curve daalt

Het reproductiegetal (R), dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is echter met vijf honderdste gedaald en is in Catalonië nu 0,92. Dat betekent dat één besmette persoon gemiddeld minder dan één nieuwe besmetting veroorzaakt en de curve dus omlaaggaat. Dit is mogelijk het effect van de aangescherpte maatregelen die de Catalaanse regering twee weken geleden introduceerde. 

Ook het percentage positieve testuitslagen is afgenomen van 7,68 naar 7,37 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt een percentage van 5 procent als indicatie dat de situatie onder controle is. De incidentie (aantal besmettingsgevallen per 100 duizend inwoners) daalde gisteren weliswaar, maar over de afgelopen veertien dagen is deze met 682,89 hoger dan in de veertien dagen daarvoor. 

In Catalonië zijn nu 176.220 mensen gevaccineerd tegen covid-19, 6.894 van hen zijn inmiddels ook met de tweede dosis gevaccineerd. 

Ziekenhuizen in zeven regio’s bereiken maximale capaciteit

In zeven Spaanse regio’s naderen de intensive-careafdelingen van de ziekenhuizen hun maximale capaciteit. In heel Spanje was afgelopen vrijdag de bezetting van de ic-bedden door covid-patiënten 37,61 procent. In de regio La Rioja, waar de druk op de ziekenhuizen het hoogst is, wordt sinds afgelopen zondag zelfs 79,41 procent van de ic-bedden gebruikt voor de covid-zorg. In de regio Valencia is dat 58,65 procent, in Melilla 52,94 procent, in Castilië-La Mancha 49,45 procent en op de Balearen 42,30 procent.

De druk op de ziekenhuizen ligt onder het nationale gemiddelde in de regio’s Baskenland, Navarra, Murcia, Galicië, Cantabrië, Canarische Eilanden, Asturië en Andalusië. Dat wil echter niet zeggen dat de situatie in de ziekenhuizen hier acceptabel is. In Galicië bijvoorbeeld is de situatie momenteel vergelijkbaar met die van de eerste coronagolf in het april en in Andalusië stijgt het aantal ziekenhuisopnames al meer dan 20 dagen op rij.  

In de regio Madrid wordt inmiddels het derde paviljoen klaargemaakt van het pandemieziekenhuis Isabel Zendal. Dat betekent een uitbreiding vanaf volgende week met 352 ziekenhuisbedden. De situatie in de regio Madrid is momenteel kritiek  met in totaal 5000 opgenomen covid-patiënten, van hen verblijven er 600 op een intensive care. 

Dit vind je misschien ook leuk