Catalanen hebben weinig vertrouwen in hun regering

door admin
Catalanen hebben weinig vertrouwen in hun regering

Volgens 80 procent van de Catalanen is hun regio er niet beter op geworden sinds de laatste regionale regering (Generalitat) in 2017 zitting nam. Dit is de voornaamste conclusie van de DYM-enquête voor de Spaanse nieuwssite 20minutos.es. De huidige regering krijgt een gemiddelde waardering van 3,5 op 10 punten. De kiezers van Junts, ERC en de linksgeoriënteerde kiezers geven over het algemeen een iets hogere waardering, maar het gemiddelde komt niet boven de 5,1 uit.

Catalonië sociaal, politiek en economisch achteruit gegaan

Vanuit sociaal oogpunt vindt 89 procent van de Catalanen dat de situatie nu slechter is dan vier jaar geleden; op politiek gebied claimt 83,7 procent van de Catalanen dat de regio erop achteruit is gegaan en 73,6 procent van de inwoners vindt dat het economisch slechter gaat in Catalonië dan vier jaar geleden.

Bijna 61 procent van de Catalanen denkt niet anders over de afscheiding van Spanje ten opzichte van vier jaar geleden. Inwoners die een groter Catalanistisch sentiment uitdragen hebben momenteel wel een sterker onafhankelijkheidsgevoel dan in 2017. Volgens de enquête zijn ‘de aanvallen op Catalonië en de onafhankelijkheid’ en ‘het wanbeleid van de Spaanse overheid’ voor deze groep Catalanen de voornaamste redenen voor dit versterkte gevoel.

Weinig vertrouwen Catalanen in verkiezingen 14F

De kiezers hebben echter geen hoge verwachtingen van de aanstaande verkiezingen op 14 februari. Iets meer dan 61 procent van de Catalanen is van mening dat deze verkiezingen niet zullen bijdragen tot een verbetering van de politieke situatie in Catalonië. Ruim 59 procent van de Catalanen – en vooral PSC- en Ciudadanos-kiezers – is van mening dat het politieke conflict moet worden aangepakt en dat er meer sprake moet zijn van een eenheid onder de Catalanen.

De datum van de verkiezingen is op zijn minst bijzonder te noemen. De verkiezingen vinden middenin de derde coronagolf plaats. Iets waar het Hooggerechtshof een voorlopige uitspraak over heeft moeten doen. Bijna 86 procent van de Catalanen claimt dat het besluit om de verkiezingen toch in februari te houden politieke beweegredenen heeft.

Onzekerheden over verkiezingen Catalonië

Op dit moment zegt bijna 67 procent van de Catalanen wel of waarschijnlijk te gaan stemmen. Een aanzienlijk contrast met de opkomst van 80 procent in 2017. De voornaamste reden hiervoor is dat ruim 70 procent van de Catalanen vindt dat nu stemmen onverantwoord is gezien de gezondheidssituatie in Catalonië. Het stemmen zal voor een groot deel op afstand en per brief plaatsvinden. De Generalitat claimt dat persoonlijk stemmen volgens alle veiligheidsmaatregelen gewoon mogelijk is.

Hoewel de voorbereidingen en de verkiezingscampagne volop gaande zijn, blijft het nog tot 8 februari onzeker of de verkiezingen wel echt op 14 februari plaats zullen vinden. Op deze datum doet Justitie een definitieve uitspraak over de daadwerkelijke verkiezingsdatum voor de nieuwe Generalitat van Catalonië.

Dit vind je misschien ook leuk