Lokale besmetting met Zuid-Afrikaanse coronavariant in Spanje vastgesteld

door admin
Lokale besmetting met Zuid-Afrikaanse coronavariant in Spanje vastgesteld

Het probleem is volgens El País dat Spanje momenteel een zeer lage capaciteit heeft om een dergelijke genetische sequentiebepaling van het SARS-CoV-2-virus uit te voeren. “We hebben het geval net ontdekt en beginnen nog met epidemiologisch onderzoek”, zei Tomàs Pumarola, hoofd microbiologie in het Vall d’Hebron ziekenhuis in Barcelona.

Deze ontwikkeling in de aanhoudende gezondheidscrisis komt op een moment dat Spanje geen duidelijk idee heeft van de werkelijke impact van de meer besmettelijke coronavirusvariant die eind vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt, schrijft El País. Bovendien is er nog geen echt plan om de capaciteit om nieuwe mutaties van het SARS-CoV 2-virus te identificeren.

De met de Zuid-Afrikaanse variant besmette persoon had niet gereisd of enige relatie met het Afrikaanse land, dus is vastgesteld dat het om de eerste lokale besmetting gaat. Op 5 januari werd iemand positief getest op dit virus, maar dat betrof een zeeman die recent in Zuid-Afrika was geweest. 

Het Spaanse kabinet keurde dinsdag de eerste restricties goed op aankomsten uit Zuid-Afrika en Brazilië, twee landen waar een meer besmettelijke variant circuleert.

Spanje beschikt over een zeer lage capaciteit om het virus genetisch te volgen. Minder dan 1 procent van de monsters wordt maar getest. Dat cijfer ligt bijvoorbeeld in het VK veel hoger met 10 procent. Het proces van detectie is langzaam. Het kan twee of meer weken in beslag nemen. Hieruit volgt dat de officiële gegevens lichtjaren verwijderd kunnen zijn van de reële situatie. 

Een van de op dit moment onbekende factoren is of de Zuid-Afrikaanse variant zich net zo snel over Spanje zal verspreiden als de Britse soort. Die besloet eind december minder dan 1 procent van de gevallen en begin januari was dat uitgegroeid tot een derde van alle besmettingen in regio’s zoals Cantabrië en delen van Madrid een maand later.

Dit vind je misschien ook leuk