Verkiezingsuitslagen Catalonië

door admin
Verkiezingsuitslagen Catalonië

Vorige week werd al winst voorspeld voor de PSC (sociaaldemocraten), Junts per Catalunya en de ERC (Esquerra Republicana de Catalunya). Deze peilingen blijken zondag 14 februari te zijn uitgekomen met enkele verrassingen.

Onafhankelijkheidspartijen aan kop samen met socialistische PSC

De socialistische partij van Salvador Illa, de PSC, behaalde een grote winst tijdens de verkiezingen van 14 februari. De PSC eindigt in een gelijkspel samen met de separatistische ERC. De PSC kreeg bijna 23 procent van de stemmen en de ERC ontving 21,3 procent wat beide partijen 33 zetels oplevert.

Het naar onafhankelijkheid strevende Junts per Catalunya krijgt 32 zetels. De extreemrechtse partij Vox behaalt voor het eerst een plek in de Generalitat. Vox veroverde zondag vanuit het niets 11 zetels in het Catalaanse parlement. Met deze winst drukt de partij gematigd rechtse partijen zoals de Partido Popular (3 zetels) en Ciudadanos (6 zetels) verder naar de achtergrond. De separatistische CUP ontving zondag negen zetels en En Comú krijgt acht zetels.  

De drie separatistische partijen die het meest voor de afscheiding van Spanje zijn – de ERC, Junts per Catalunya en de CUP – behaalden gezamenlijk 74 van de 135 zetels. Met deze winst ontvangen de onafhankelijkheidspartien zelfs vier zetels meer in vergelijking met de verkiezingen van 2017.

Coalitieregering lastig in Catalonië

Hoewel de socialistische partij van Illa als absolute winnaar uit de bus komt, wordt het volgens ingewijden lastig om een coalitieregering te vormen met onafhankelijkheidspartijen. De separatistische partijen zouden namelijk met elkaar een pact hebben gesloten om niet met de socialisten te gaan regeren.  

Veel steun voor onafhankelijkheid Catalonië van Spanje

Bij deze verkiezingen was het voornamelijk spannend om te zien hoe groot de steun is voor het separatistische front. Kijkend naar de verkiezingsuitslagen blijken de naar onafhankelijkheid strevende partijen nog altijd een behoorlijke achterban te hebben. Vlak nadat bekend werd hoe groot de winst was voor de separatistische partijen, legden de winnaars gisteravond direct de ‘onafhankelijkheid van Catalonië’ op tafel als een van de belangrijkste onderwerpen om te bespreken.

Lagere opkomst door Covid-19

Miljoenen Catalanen gingen zondag naar de stembus, ondanks de strenge coronamaatregelen. De opkomst lag met 54 procent wel lager dan in 2017 omdat veel mensen niet gingen stemmen uit angst voor Covid-19. Alle stemlokalen werden zondag grondig en regelmatig ontsmet en met behulp van looproutes konden de Catalanen zo veilig mogelijk stemmen. Medewerkers in de stemlokalen waren uitgerust met beschermende kleding net als in de ziekenhuizen.

Dit vind je misschien ook leuk