Spaans elektriciteitsbedrijf schuldig aan elektrocutie honderden vogels?

door admin
Spaans elektriciteitsbedrijf schuldig aan elektrocutie honderden vogels?

Het Openbaar Ministerie van Milieuzaken in Vic (Barcelona) is degene die de aanklacht tegen Endesa en zes bestuursleden heeft ingediend. Endesa zou zich schuldig maken aan misdaden tegen het milieu en het onvoldoende beschermen van lokale fauna. Doordat de hoogspanningskabels van Endesa in de provincie van Barcelona niet aan de vereiste voorschriften voldoen, heeft het bedrijf een zogenaamde ‘doodsval’ gecreëerd voor de vogelpopulatie in deze omgeving. De hoogspanningsmasten en -kabels zouden de oorzaak zijn van de elektrocutie van honderden vogels.

Endesa negeerde eerdere berispingen agenten Catalonië

Volgens de Spaanse nieuwssite RTVE.es staat in de aanklacht vermeld dat Endesa eerder al een waarschuwing kreeg van Catalaanse agenten. Die vonden dat het bedrijf aanpassingen moest odoen aan enkele masten en bovengrondse kabels. Na de waarschuwing zou Endesa echter geen enkele actie hebben ondernomen om dit te verhelpen.

“Ondanks het feit dat Endesa op de hoogte is van de situatie en op de hoogte is van het feit dat hun masten en bovengrondse kabels niet voldoen aan de staatswetten, is het Endesa gelukt om de situatie in stand te houden en geen enkele actie te ondernemen om de situatie te verbeteren,” zo luidt een passage van milieu-aanklager Pelegrín.

Honderden vogels geëlektrocuteerd door Endesa

Tussen 2018 en 2020 zijn er 255 gevallen gedocumenteerd van vogels die in de regio Osona (Barcelona) zijn geëlektrocuteerd door de elektriciteitskabels. Een van de grootste incidenten vond plaats in augustus 2018 toen zo’n zevenhonderd ooievaars een tussenstop maakten in dit gebied en 72 van hen geëlektrocuteerd werden en hun tussenstop zo met de dood moesten bekopen. 

Reactie van Endesa over ingediende aanklacht

Persbureau Efe heeft Endesa gevraagd om een reactie, maar het bedrijf geeft aan nog niet officieel te zijn geïnformeerd over de aanklacht. Wel laat Endesa weten al jaren graag te investeren in het verbeteren van hoogspanningsleidingen om de vogelpopulatie te beschermen. In 2021 zou het bedrijf 4,6 miljoen euro investeren voor het verbeteren van de masten ter bescherming van de vogelsoorten in de omgeving. Ook in de afgelopen drie jaar zou Endesa meer dan 2.000 masten hebben aangepast omdat deze een risico vormden voor de vogels.

Dit vind je misschien ook leuk