Sagrada Familia op 29 mei weer open voor publiek

door admin
Sagrada Familia op 29 mei weer open voor publiek

De online kaartverkoop  voor een bezoek aan de Sagrada Familia start op vrijdag 21 mei, vanaf 12.00 uur, via www.sagradafamilia.org. De heropening start met beperkte bezoekuren: bezoek is alleen in het weekend mogelijk, tussen 9.00 en 15.00 uur. Het verloop van de pandemie is bepalend voor de eventuele wijzigingen in de beperkingen en maatregelen.  

Gevolgen van de pandemie 

De Sagrada Familia was tussen april en juli 2020 gesloten, ging vervolgens tussen juli en oktober weer open en moest in oktober de deuren weer sluiten.

De kerk is nog steeds in aanbouw en volgens Spaanse media heeft de afwerking van de Sagrada Familia door de coronapandemie ernstige vertraging opgelopen. Volgens eerdere planning zou de in 1882 begonnen constructie in 2026 zijn afgerond, honderd jaar nadat Gaudí onder een tram kwam en overleed. Dit lijkt niet meer haalbaar, maar een nieuwe datum is nog niet vastgesteld.

De pandemie heeft ook gevolgen voor de verdere financiering. De basiliek is afhankelijk van giften en ticketopbrengsten van bezoekers, die maar mondjesmaat binnendruppelen. In 2019 werd nog 100 miljoen euro uitgegeven aan de bouw van de Sagrada Familia, in 2020 was dat nog 17 miljoen euro.

Ambitie

De plannen zijn nog altijd ambitieus: het is de bedoeling dat de hoofdtoren  -la torre de Jesús- van de kerk met haar 172,50 meter de hoogste kerktoren ter wereld wordt. De kroon op het werk wordt een twaalfpuntige ster van staal en glaselementen die in het donker verlicht kan worden. De ster zal de een na hoogste toren, la torre de Maria, sieren. In april jl. is hiervoor een staalconstructie geplaatst.  Als de werkzaamheden in het geplande tempo kunnen worden voortgezet, zal de Maria-toren in de loop van de maand december klaar zijn, na bevestiging van de reuzenster.

Dit vind je misschien ook leuk