Barcelona heeft grootste lage-emissiezone van Zuid-Europa

door admin
Barcelona heeft grootste lage-emissiezone van Zuid-Europa

De richtlijnen zijn deze week gepresenteerd door de Spaanse verkeerdienst DGT, De Spaanse Federatie van Gemeenten en Provincies (FEMP) en de Área Metropolitana de Barcelona (AMB). De implementatie van ZBE’s in de Spaanse steden is vastgelegd in de Spaanse Wet voor het Klimaat en Energietransitie, die voorschrijft dat dit uiterlijk volgend jaar rond moet zijn. 

De ZBE Rondas in Barcelona, een gebied van meer dan 95 vierkante kilometer rondom de stad Barcelona waar vervuilende voertuigen worden geweerd, dient als voorbeeld voor de uitgegeven richtlijn. Volgens Carlos Daniel Casares van de FEMP gaat het naast de invoering van ZBE’s ook om aanvullende maatregelen zoals het invoeren van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in de stad. Een groot aantal Spaanse gemeenten heeft dit op eigen initiatief inmiddels al ingevoerd

Schoner, stiller en veiliger

Ook laat de FEMP weten dat Spaanse gemeenten al jarenlang zoeken naar oplossingen om hun stad schoner, stiller en veiliger te krijgen. Daarom gaan ook veel kleinere gemeenten (met minder dan 50 duizend inwoners) ZBE’s invoeren, ondanks dat deze daar wettelijk niet toe verplicht zijn. Volgens de FEMP werken nu meer dan 200 Spaanse gemeenten aan de invoering van vervuilingsrestricties. 

De ZBE Rondas Barcelona is de grootste lage-emissiezone van Zuid-Europa en telt bijna 2 miljoen inwoners. Volgens de FEMP kan iedere willekeurige gemeente in Spanje dit voorbeeld volgen en zo de leefkwaliteit voor de inwoners verbeteren. Volgens Susana Gómez van de DGT is de etikettering van voertuigen een van de voornaamste pijlers uit de nieuwe richtlijn, waarmee betere controle mogelijk wordt op voertuigen die zich in ZBE’s begeven. 

Tarjeta verde

Ook komt er in navolging van het voorbeeld in Barcelona een zogeheten tarjeta verde (groene pas). Met deze pas mag iedereen die afstand heeft gedaan van zijn of haar auto drie jaar lang gratis reizen in het openbaar vervoer. 

Dit vind je misschien ook leuk