Catalonië noemt situatie in ziekenhuizen zeer kritiek

door admin
Catalonië noemt situatie in ziekenhuizen zeer kritiek

Op dit moment hebben in Catalonië 440 covid-patiënten intensieve medische zorg nodig. Dat heeft onder andere tot gevolg dat in de meeste ziekenhuizen de niet-urgente zorg opnieuw moet worden uitgesteld. De toename van het aantal ziekenhuisopnames valt midden in de vakantieperiode waarin er minder zorgpersoneel beschikbaar is. 

Meer dan 500 ic-opnames

Al een maand loopt het aantal besmettingen in Catalonië op in een vergelijkbaar ritme als tijdens de eerste coronagolf. Volgens Argimon neemt deze week de stijging van het aantal besmettingen wel af, maar zijn het er nog steeds te veel. Met de dagelijks toenemende druk verwacht de minister dat eind deze week meer dan 500 covid-patiënten opgenomen zullen zijn op een ic-afdeling.

Met de campagne ‘Uno de cada tres’ (één op de drie) waarschuwt het regioministerie van Volksgezondheid voor de gevolgen van covid-19 voor inwoners onder de 40 jaar. “Jongeren zijn niet gevrijwaard voor de gevolgen van het virus”, zei minister Argimon. 

Voorlopig blijft nachtleven op slot

Door de ongunstige cijfers verlengt het regiobestuur de al aangescherpte maatregelen met nog zeker een week. In 165 Catalaanse gemeenten (die samen 80 procent van de regio beslaan) geldt een avondklok en een maximaal groepsgrootte van 10 personen. Ook het nachtleven blijft gesloten. Regeringswoordvoerder Patrícia Playa liet weten dat het nachtleven zeker nog een aantal weken dicht blijft en dat nu nog niet duidelijk is wanneer deze restrictie komt te vervallen. Gegeven de huidige situatie, gaat Playa ervan uit dat clubs en discotheken de hele zomer dicht zullen blijven.  

Aantal besmettingen neemt af

De piek in Catalonië lijkt te zijn gepasseerd: in de afgelopen zeven dagen werden er minder besmettingsgevallen geregistreerd dan in de zeven dagen daarvoor en ook het percentage positieve testresultaten is niet gestegen. Met deze week 66 patiënten meer in de ziekenhuizen dan een week geleden moet hier de piek nog komen. Momenteel liggen er 1.938 covid-patiënten in een Catalaans ziekenhuis. 

De incidentie in de afgelopen zeven dagen was 603,59 gevallen per 100 duizend inwoners. Het regiobestuur heeft een drempelwaarde gedefinieerd van 400 voor het instellen van een avondklok. Dat is driemaal de drempelwaarde die door het ministerie van Volksgezondheid is vastgesteld voor een situatie met ‘zeer hoog risico’. 

Het sterftecijfer als gevolg van covid-19 neemt in Catalonië nog wel toe, maar is niet meer te vergelijken met het sterftecijfer in vorige epidemiologische golven. Afgelopen week werden 51 overlijdens geregistreerd, dat waren er meer dan in de week daarvoor. 

Wat betreft de vaccinaties, is 53,3 procent van de Catalaanse inwoners nu volledig gevaccineerd en 61,3 procent heeft in ieder geval de eerste prik gekregen. Afgelopen woensdag werden in deze regio 64.505 mensen gevaccineerd. 

Dit vind je misschien ook leuk