Voormalige voorzitter Catalaans parlement gedagvaard wegens ongehoorzaamheid

door admin
Voormalige voorzitter Catalaans parlement gedagvaard wegens ongehoorzaamheid

Ook drie parlementsleden zijn wegens ongehoorzaamheid gedagvaard: Josep Costa en Eusebi Campdepadrós van de partij Junts en Adriana Delgado van ERC. Het Openbaar Ministerie spande een proces aan tegen hen wegens ongehoorzaamheid aan het Constitutionele Hof, het orgaan dat verantwoordelijk was voor het interpreteren van de Grondwet bij het verwerken van resoluties voor de uitoefening van het recht op zelfbeschikking en het terechtwijzen van de monarchie door de Catalaanse regering in oktober 2019.

‘Beperking vrijheid van meningsuiting’

Volgens Torrent zelf is er een poging gedaan om ‘de vrijheid van meningsuiting in het regionale parlement te beperken’. Hij betreurt het dat hij wordt onderzocht voor het verwerken van twee resoluties als voorzitter van het parlement. “De repressieve machine blijft werken om de vrijheid van meningsuiting te beperken en te vervolgen”, zo stelde Torrent in een tweet.  

Volgens de voormalige voorzitter van het parlement is “het parlement de tempel van vrije meningsuiting en debat”, dus dat “proberen te censureren is een ernstige fout die indruist tegen de democratie.” De huidige voorzitter, Pere Aragonès uitte kritiek op het feit dat het parlementaire debat het juridische domein wordt ingeduwd. 

De zaak is gebaseerd op een klacht van het Openbaar Ministerie. De verdediging van Torrent, Costa, Delgado en Campdepadrós heeft beroep aangetekend tegen het besluit van de TSJC om de klacht toe te laten. Maar de rechtbank wees dit beroep af. De onderzoeksrechter heeft aanvaard dat de politieke partij Vox de volksbeschuldiging in de zaak uitoefent. Hiertoe moet de extreemrechtse partij een borgsom van 10.000 euro betalen.

De klacht waarin melding wordt gemaakt van een voorgestelde resoluties die Junts, ERC en CUP op 22 oktober 2019 registreerden tegen het vonnis van 1 oktober en die het recht op zelfbeschikking verdedigde werd op 1 maart gepresenteerd door het Openbaar Ministerie van Catalonië.

De officier van justitie vindt dat de verwerking van deze voorgestelde resoluties betekende dat het Grondwettelijk Hof buiten beschouwing werd gelaten, terwijl dit de wetten waarmee Catalonië zich los zou koppelen van Spanje had vernietigd en het regionale parlement had gewaarschuwd voor zijn verplichting om te voorkomen dat ze werden toegepast. 

Torrent en de drie andere parlementsleden moeten op 15 september aanstaande voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk