Barcelona verlengt verbod op ‘homesharing’ met toeristen met een maand

door admin
Barcelona verlengt verbod op ‘homesharing’ met toeristen met een maand

Dus ook na 6 augustus mogen inwoners van Barcelona hun woning of appartement, in tegenstelling tot de rest van Catalonië, niet voor minder dan 31 dagen delen met toeristen. Als ze dat wel doen, kan ze dat hoge boetes opleveren. Het besluit heeft een grote impact op de sector in de stad aangezien al meer dan de helft van eigenaren met toeristische huur die via Airbnb (het grootste platform op dat gebied) verhuren afhankelijk zijn van home sharing.

Uitzetting voorkomen met homesharing

Bovendien geeft een op de vijf gebruikers van het platform toe dat ze door een ruimte in hun huis te verhuren via Airbnb, “uitzetting of executie van hun eigendom hebben voorkomen”. De hosts die door Airbnb werden ondervraagd, gaven aan dat ongeveer 40% van hun gezinsinkomen wordt gebruikt om de hypotheek te betalen.

Besluit genomen om woningmarkt te reguleren

Het besluit van de gemeente het verbod met nog een maand te verlengen in de stad, is genomen omdat meer tijd nodig is om het nieuwe speciale stedenbouwkundig plan voor toeristische accommodatie (Peuat) vorm te geven. De eerste goedkeuring hiervan vond plaats in januari.

De nieuwe Peuat – de oude werd door Justitie verworpen – omvat het verbod op zogenaamde homesharing, dat wil zeggen de verhuur van kamers voor kort verblijf. De gemeente beoogt met dit besluit “de sociale functie van huisvesting” te behouden en “de verzadiging van toeristenkamers” in Barcelona te voorkomen. Volgens de lokale overheid zorgt het huren van kamers voor overlast voor vaste inwoners van de stad en schaden lokale bedrijven.

Het is wel toegestaan om kamers langer dan 31 dagen te verhuren voor regulier gebruik, zoals dat gebruikelijk is voor studenten of uitzendkrachten.

Verlenging veroorzaakt rechtsonzekerheid

De vereniging Veins i Hosts (ViA, Neighbours and Hosts) waarschuwt in een verklaring dat verlenging van de huidige verbodssituatie “rechtsonzekerheid” veroorzaakt, aangezien de specifieke gemeentelijke verordening voor deze sector met het besluit wordt vervangen.

Duizenden toeristen zonder accommodatie

Vanuit ViA waarschuwen ze ook voor de onzekerheid die het verbod op homesharing onder toeristen zal creëren, aangezien het zal leiden tot “duizenden gasten zonder accommodatie in de maanden augustus en september”. De eigenaren vrezen ook een toename van “boetes en sancties” en wijten het aan burgemeester Colau’s “gebrek aan vooruitziendheid en afkeer van toerisme”. De entiteit verdedigt dat het huren van eenpersoonskamers voor minder dan 31 dagen helpt om extra inkomsten te verkrijgen in een sociale situatie die wordt geteisterd door de gevolgen van de gezondheidscrisis.

Dit vind je misschien ook leuk