Ziekenhuispersoneel in Barcelona moeite met vijfde golf

door admin
Ziekenhuispersoneel in Barcelona moeite met vijfde golf

De Intensive Care afdeling van Hospital del Mar in Barcelona heeft het zwaar onder de druk van het aantal nieuwe patiënten. Er zijn tien nieuwe intensive care-bedden bijgekomen in het ziekenhuis. Zo kunnen nu dertig patiënten op de intensive care opgevangen worden. Alle bedden zijn echter vol. Bovendien valt de meerderheid van deze patiënten in de jongere leeftijdscategorie en zijn ze meestal niet gevaccineerd. Hoewel, dankzij het toenemend aantal mensen dat gevaccineerd is, het aantal sterfgevallen daarentegen beperkt is gebleven.

“De situatie nu is kritiek en meer vergelijkbaar met de eerste golf dan alle andere en we overschrijden onze bedcapaciteit”, bekent Desireé Ruiz, verpleegkundig supervisor op de IC van het ziekenhuis. “Nu hebben we veel patiënten tussen de 40 en 50, patiënten tussen de 30 en 40 en sommige patiënten tussen de 25 en 27 jaar.”

Delta-variant vijfde golf

In juni en juli ging het nachtleven weer open en werd de verplichting om maskers te dragen in de buitenlucht afgeschaft. Maar zelfs toen de beperkingen werden aangescherpt, bleken met name jongeren te feesten op de stranden en bij illegale evenementen. Tegelijkertijd verspreidde de Delta-variant zich snel door een hogere besmettelijkheid.

Personeelstekort door vakantieperiode

De toename van het aantal gevallen, samen met een tekort aan personeel omdat ziekenhuismedewerkers op zomervakantie zijn, eist zijn tol. Het moreel bij de achterblijvers is laag, zo schrijven verschillende regionale media. Veel professionals kunnen hun uitputting niet verbergen. De regionale gezondheidsautoriteiten hebben alle niet-spoedeisende operaties opgeschort. Daarbij wordt nu gesproken over het annuleren van zomervakanties voor het personel. Als dit gebeurt, zal dit sommige medewerkers begrijpelijkerwijs naar een breekpunt duwen.

“Tijdens de eerste golf dacht niemand er ooit aan om te stoppen met met werken”, legt Antonia Vázquez, hoofd van de IC, uit. “Maar steeds meer mensen zeggen:” Als ik kon, zou ik nu vertrekken om niet meer terug te komen. “We kunnen deze situatie niet langer aan, iedereen staat op het randje: hulpverpleegkundigen, artsen, iedereen”, waarschuwt Vázquez. 

De 14-daagse incidentie in de regio ligt op 742. Hoewel het aantal opnames de afgelopen dagen licht is gedaald, maakt de complexiteit van de zomerperiode, met door vakanties veel afwezige zorgprofessionals, een nog steeds kritieke situatie nog moeilijker.

Volgens de Catalaanse gezondheidsafdeling lagen op 6 augustus 579 Covid-19-patiënten op de intensive care in Catalonië. 377 op beademing, 180 met niet-invasieve ondersteuning en 22 waarvoor extracorporale levensondersteuningnodig is. 

Dit vind je misschien ook leuk