‘FC Barcelona verandert in nostalgieclub’

door admin
'FC Barcelona verandert in nostalgieclub'

Dit vertelde de journalist gisteravond in het televisieprogramma Studio Voetbal, waarin onder meer voormalig Real Madrid-speler Rafael van der Vaart aanschoof. Kuper bracht vorige maand een boek uit (FC Barcelona – Het Imperium), waarvoor hij met mensen uit alle gelederen van de club sprak: van (ex-)bestuurders tot supporters.

Hij legde zondagavond uit dat de in financieel zwaar weer verkerende voetbalclub de komende jaren nog meer in verval zou kunnen raken en noodgedwongen topspelers van de loonlijst moet schrappen, net zoals het eerder al moest doen met clublegende Lionel Messi.

Volgens de schrijver zou Barcelona in de toekomst zomaar naar het prestatieniveau van de Engelse middenmoten Everton en Aston Villa kunnen afdalen, clubs met een salarisniveau waar Barcelona mogelijk naartoe moet in de toekomst. Geld is volgens Kuper erg bepalend in het voetbal, waardoor Barcelona in dat geval niet meer verder zal komen dan plek 3 of plek 4 in La Liga.

Hierbij stelde hij de retorische vraag of spelers als Frenkie de Jong in de toekomst voor een FC Barcelona zouden willen spelen dat niet meer is dan een subtopper en niet meer om de prijzen speelt.

De (ex-)bestuurders en technische leiding van Barcelona krijgen de wind van voren van Kuper en de rest van de tafelgasten. Zo voerde ex-voorzitter Bartomeu volgens Kuper financieel wanbeleid, waarbij de afgelopen jaren veel te dure aankopen zijn gedaan en het hoge salaris van Lionel Messi en de rest van de selectie er mede voor heeft gezorgd dat Barcelona inmiddels een schuld van een miljard euro heeft.

Volgens Kuper, die Barcelona al 30 jaar op de voet volgt, verandert FC Barcelona in een zogenaamde nostalgieclub. Met een nostalgieclub bedoelt hij een club die in tijden dat het slecht gaat, terugvalt op het verleden, op de gloriejaren. De aanstelling van Ronald Koeman, legende van de club en deel uitmakend van het dreamteam van Johan Cruijff, illustreert dit volgens hem goed.

Hoewel Kuper bij Studio Voetbal weinig optimistische taal uitsprak over de toekomst van Barcelona als topclub, stelde hij de bezorgde supporters die een faillissement van de Catalanen vrezen gerust: volgens de Barcelona-specialist zal de Spaanse grootmacht niet failliet gaan, mede doordat clubs in Spanje aanzienlijke schulden mogen hebben.

Desalniettemin zal Barcelona een toontje lager moeten gaan zingen, met in het bijzonder een lagere salarishuishouding dan vandaag de dag het geval is. Een aantal topspelers van Barcelona zoals de Spanjaarden Gerard Piqué, Sergio Busquets en Jordi Alba stemden onlangs al in met flinke salarisverlagingen

Het verval van het Nederlands getinte FC Barcelona, waar Kuper in de uitzending van zondag over sprak, is in het begin van de huidige competitie nog niet zichtbaar. Ook bij de bookmakers die op de lijst van beste goksites in Nederland staan (waarin legale sportweddenschappen sites onder meer worden beoordeeld op basis van de hoogte van de bookmaker bonus, het aanbod aan sportweddenschappen, de hoogte van de quoteringen en de kwaliteit van de klantenservice), is er dit jaar nog vertrouwen in een kampioenschap van Barcelona, al zijn Real Madrid en regerend kampioen Atlético Madrid volgens de gokkantoren de grootste favorieten voor de titel in La Liga in het seizoen 2021/2022.

Barcelona staat op dit moment gedeeld bovenaan met zes andere ploegen met 7 punten uit 3 wedstrijden. Memphis Depay, die als een aankoop van Koeman wordt gezien, scoorde in de laatste 2 wedstrijden 2 keer. Aankomend weekend staan er weer La Liga wedstrijden op het programma, nadat de competitie twee weken stil lag door interlandwedstrijden. Spanje speelt woensdagavond nog tegen Kosovo en het Nederlands elftal speelt dinsdagavond de belangrijke interland tegen Turkije.

Dit vind je misschien ook leuk