Belangrijke weetjes over een eigen woning in Spanje

door admin
Belangrijke weetjes over een eigen woning in Spanje

Onder korte termijn wordt verstaan minder dan 3 maanden. Echter je tweede verblijf verhuren staat in concurrentie met de Spaanse hotelsector. Daarom zijn er strenge regels ingesteld om de toeristische verhuur van woningen te beperken en zijn er een aantal vereisten waar de woning aan moet voldoen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Je dient in het bezit te zijn van een eerste bewoners vergunning (Licencia de primera ocupación).
  • De woning dient in zijn geheel verhuurd te worden.

De regels kunnen per autonome gemeenschap verschillen maar voor elk gebied is er een verhuurlicentie nodig. Ook is het mogelijk dat in een bepaald autonoom gebied verhuur niet is toegestaan of dat er een stop op wordt gezet. Het is dus belangrijk dat je van tevoren informeert hoe de situatie is qua regelgeving en mogelijkheden indien je wilt gaan verhuren.

Het aanvragen van een verhuur licentie gaat via een digitaal certificaat.

Digitaal certificaat en adres voor notificaties

In Spanje bestaat een onlinesysteem om te communiceren met de overheidsinstanties. Dit heet een ‘digitaal certificaat‘. Hiermee kan online het nodige worden ingezien, opgevraagd en ingediend bij de autoriteiten.

Wanneer een overheidsinstantie, meestal de belastingdienst, een brief aan je wil verzenden, zal je met een digitaal certificaat deze brief online kunnen inzien.

Ons kantoor kan zo’n digitaal certificaat voor je regelen. Ook bestaat de mogelijkheid dat wij de brieven c.q. notificaties ontvangen, inzien en de inhoud aan je toelichten. Dat is wel zo praktisch en gemakkelijk.  

Belastingaangifte verhuur

De huuropbrengsten worden beschouwd als rendement op onroerend goed vermogen en er dient dus belasting daarover betaald te worden. De belastingaangiftes hiervan worden per kwartaal ingediend. Het is dus zeer raadzaam om van tevoren goed te informeren naar de mogelijkheden en regelgeving voor toeristische verhuur in de regio en of je Spaanse woning geschikt is om te verhuren en aan alle vereisten voldoet.

Jaarlijkse belastingaangifte bij eigendom woning in Spanje

Indien je eigenaar bent van een woning in Spanje, dien je ieder jaar aangifte hierover te doen in Spanje. Dit is zelfs verplicht indien je geen resident bent in Spanje. Dit type belastingaangifte heet ‘modelo 210 en dient ieder jaar, vóór het einde van het jaar, te worden ingediend bij de Spaanse belastingdienst (Agencia Tributaria).

Bij het doen van deze aangifte dient er doorgaans een (relatief klein) bedrag te worden betaald. Wordt deze aangifte niet of niet tijdig geregeld, of wordt de aanslag niet of niet tijdig betaald, dan kan er een boete worden opgelegd. Het gaat hier dus om een woning die niet verhuurd wordt.

Ons kantoor kan deze aangifte jaarlijks regelen alsook de aangiftes over de verhuur opbrengsten. Indien de aangiftes van eerdere jaren nog niet zijn gebeurd, kunnen wij deze alsnog indienen. Het is beter om het (te) laat te doen dan nooit.

Bij OTIS Advocaten staan wij graag voor u klaar om u te adviseren in al deze kwesties; twijfelt u niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie!

Dit vind je misschien ook leuk