Wat betekent de nieuwe virusvariant voor het winterseizoen in Catalonië?

door admin
Wat betekent de nieuwe virusvariant voor het winterseizoen in Catalonië?

Vroege sneeuw, vijf dagen ontspanning en feesten, en geen zin om in de huidige omstandigheden naar het buitenland te reizen, hebben ertoe geleid dat de het aantal boekingen voor accommodaties voor het winterseizoen in Catalonië zijn gestegen.

De laatste tijd is er daarbij wel bezorgdheid over de toename van covid-infecties in de regio. Combineer dat met de opkomst van nieuwe varianten, en de toeristische sector is zowel hoopvol als terughoudend.

Positieve voorspellingen in gevaar

Het verschijnen van nieuwe varianten van het virus wekt angst en dreigt de optimale winterseizoenvoorspellingen in gevaar te brengen. “We dachten dat we de bladzijde konden omslaan”, zegt Ramon Solsona, secretaris-generaal van de Federatie van Horecabedrijven in Lleida tegen El País. De angst voor uitbraken heeft geen effect gehad op het aantal reserveringen. In de provincie Lleida vertegenwoordigt de federatie 20.000 hotelbedden en nog eens 20.000 campingbedden.

“We bevinden ons in een volledig technische situatie”, geeft Solsona zelf toe en bevestigt dat het virus de vraag niet heeft beïnvloed. “De reserveringen liggen zelfs boven die van 2019, want in de bergen is het heel belangrijk om sneeuw te hebben, en dit jaar ligt er veel”.

Lawine van toeristen dit winterseizoen

De skigebieden van de Catalaanse Pyreneeën haastten zich afgelopen weekend om hun faciliteiten te openen en zich voor te bereiden op de lawine van bezoekers. Het laatste nieuws over de heropleving van de covid heeft de pistes nog niet bereikt.

“Ondanks het lawaai zal het nog steeds een prachtig lang weekend zijn”, zegt Quim Alsina, directeur van de Catalaanse vereniging van skiresorts en bergactiviteiten (ACEM).

“Alle stations zijn erg levendig, omdat er sneeuw ligt en de pistes open kunnen, er kan zelfs gelanglauft worden”, zegt hij. De sector is blij met een krachtige start van de winterseizoencampagne, na een 2020 die volgens Alsina “zeer slecht” was.

“De omzet daalde met bijna 70%, terwijl de inhuur van arbeidskrachten 25% minder was dan die van een normaal seizoen. De verliezen van de stations waren groot”.

Bijna een half miljoen mensen gaan naar de pistes vanuit Barcelona

Volgens de Catalaanse Verkeersdienst verlieten tussen vrijdag en zaterdag meer dan 485.000 voertuigen Barcelona en het grootstedelijk gebied. Een volwaardige operatie, met 5% meer auto’s dan in hetzelfde feestweekend tijdens het pre-pandemische tijdperk.

“Alles dat een uur of anderhalf uur van Barcelona ligt, wordt als dichtbij beschouwd en is tegenwoordig zeer gewild”, zegt Ferran Puig, president van Concatur, de Catalaanse Confederatie van Agrotoerisme en Plattelandstoerisme. Hij wijst erop dat landelijke accommodaties “100%” bezetting raken.

Wintersport in Spanje

De roep van de natuur

Open ruimtes, buitenlucht en contact hebben vooral sinds de pandemie een grote aantrekkingskracht. Mireia Sans runt een camping in Prades; ze is ook de woordvoerder van de Vereniging van Campings van de Costa Daurada en Terres de l’Ebre. “We hebben een bezettingsgraad van 80% en in wezen zijn het allemaal lokale klanten”, merkt ze op.

“In het kader van de covid zijn we wel gewend aan annuleringen, maar het is niet significant of verontrustend, ze kunnen worden gecompenseerd met last-minute reserveringen.” Ondertussen benadrukt Ramon Solsona dat het niet de moeite waard is om jezelf volledig over te geven aan het optimisme voor het winterseizoen. ‘Sommige uitspraken van de raadsman Argimon kunnen alles verpesten.’

Hij beweert ook meer afgemeten berichten te geven. “De alarmen benadelen ons. We komen al uit een zeer complexe tijd, en nog meer slecht nieuws kan ons verpletteren”.

Dit vind je misschien ook leuk