Catalonië sluit nachtleven en wil avondklok instellen

door admin
Catalonië sluit nachtleven en wil avondklok instellen

De avondklok zal moeten gelden tussen 1 uur en 6 uur ’s nachts. De capaciteitsbeperkingen zullen gelden voor restaurants, winkels, sportscholen, sport- en cultuurfederaties. Sociale bijeenkomsten worden beperkt tot tien personen en iedereen voor wie dat mogelijk is, dient zoveel mogelijk thuis te werken. 

Op woensdag wordt een resolutie met deze nieuwe maatregelen voogelegd aan het Hooggerechtshof van Catalonië (TSJC). In geval van goedkeuring, treedt de resolutie komende vrijdag in werking.

Het idee is om de avondklok toe te passen wanneer de totale incidentie gemeten over 7 dagen meer is dan 500 gevallen per 100.000 inwoners (gisteren was deze 456,73). De capaciteit in restaurants gaat naar 50% en blijft 100% op het terras. Voor winkels, sportclubs, sportscholen en cultuurruimtes geldt 70%. Sociale bijeenkomsten mogen niet groter zijn dan 10 personen.

De minister van Volksgezondheid, Josep Maria Armigon, de secretaris van Volksgezondheid van de Generalitat, Carmen Cabezas en de regeringswoordvoerder, Patrícia Plaja, legden de nieuwe maatregelen uit en gaven aan dat de regering ‘op de hoogte is van de impact die ze hebben in een periode als deze’. De regeringswoordvoerster benadrukte de noodzaako m “de groei van de pandemie te stoppen”. Plaja benadrukte ook dat de huidige cijfers “slechter zijn dan die van een jaar geleden rond dezelfde tijd”, toen een avondklok van kracht was en de regio nog niet begonnen was met vaccineren.

De minister van Volksgezondheid Josep Maria Armigon benadrukte de noodzaak om nieuwe maatregelen te nemen om verzadiging van de gezondheidszorg te voorkomen. “Alles wijst erop dat omicron lichter zal zijn, maar omdat het heel gemakkelijk wordt overgedragen, heeft het de potentie om gezondheidscentra in te laten storten”, zei hij. 

De minister wees op de duizelingwekkende toename van het aantal besmettingen in zijn regio. Maandag sloot af met 12.000 positieve gevallen, een recordaantal en 100 procent meer dan een week eerder. 

Minister Armigon gaf aan zich ervan bewust te zijn hoe moeilijk de nieuwe maatregelen zijn voor veel sectoren. Toch is de stap terug met de aangekondigde beperkingen “absoluut noodzakelijk” om ineenstorting van het zorgsysteem te voorkomen. De regioregering zal zorgen voor financiële hulp voor de getroffen sectoren. 

De commissie voor Covid-19 had maandagmiddag een online vergadering met president Pere Aragonès om de maatregelen te bespreken. In Catalonië is de epidemie de afgelopen weken verergerd, in lijn met andere regio’s in Europa. In 20 dagen zijn het wekelijkse aantal gevallen, de incidentie op 14 dagen, de mortaliteit en het aantal patiënten op de IC verdubbeld.

Dit vind je misschien ook leuk