Avondklok weer van kracht in Catalonië

door admin
Avondklok weer van kracht in Catalonië

Eerder had het OM zich verzet tegen deze vrijheidsbeperkende maatregel, maar de hoogste rechtbank van Catalonië oordeelde dat invoering van de avondklok een passend besluit is. Het Catalaanse regiobestuur wil hiermee crisissituaties in de ziekenhuizen voorkomen als gevolg van de zeer besmettelijke omikronvariant. Ook met het oog op de komende feestdagen en het driekoningenfeest in januari acht de rechtbank de maatregel noodzakelijk. 

Niemand meer op straat na 01:00 uur tijdens jaarwisseling

Naast de avondklok zijn er ook een aantal andere maatregelen ingevoerd. Zo is in alle sectoren van het openbare leven nog maar 70 procent van de bezoekerscapaciteit toegestaan (50 procent in binnenruimten van bars, restaurants) en is het nachtleven helemaal op slot. De nieuwe maatregelen blijven zeker twee weken van kracht, dus ook tijdens de jaarwisseling moet iedereen vanaf 01:00 uur binnenblijven. 

Coronapas blijft verplicht in horeca 

De rechter heeft ook een maximale groepsgrootte van 10 personen voor sociale ontmoetingen goedgekeurd. Het tonen van de coronapas in bars en restaurant blijft verplicht. De regioregering heeft gemeentebesturen verder met klem verzocht restricties te hanteren voor toegang tot alle publieke binnenruimten, parken en stranden opdat hier geen grote groepen meer kunnen samenkomen.

Uitzondering voor Puigcedà en Salt

De avondklok geldt in de 116 gemeenten met meer dan 10 duizend inwoners en in gemeenten waar de incidentie hoger is dan 250 positieve tests per 100 duizend inwoners. Dit betekent dat zeker 6,3 miljoen mensen zich aan de nieuwe maatregel moeten houden, dat is 82 procent van de Catalaanse bevolking.

Ook voor een aantal gemeenten die rond deze grotere steden liggen geldt een avondklok. Dat zijn Palafolls, Santa Susana, Sant Jaume d’Enveja, La Canonja, Lliçà de Vall, Polinyà, Sentmenat, Montmeló en El Papiol. Er zijn twee gemeenten met meer dan 10 duizend inwoners waar de avondklok niet geldt wegens een lagere incidentie, dat zijn Puigcedà en Salt. 

Voor medische noodgevallen en mensen die werken in nachtdiensten geldt de avondklok niet. Honden mogen gedurende de avondklok alleen in de vroege ochtend worden uitgelaten tussen 04:00 en 06:00 uur. 

Dit vind je misschien ook leuk