Catalonië slaat revolutionaire emancipatieslag binnen Mossos d’Escuadra

door admin
Catalonië slaat revolutionaire emancipatieslag binnen Mossos d’Escuadra

De Generalitat wil dat minstens 40 procent van alle nieuwe functies binnen de Mossos d’Escuadra voortaan wordt bezet door vrouwen. Hiermee hoopt de Generalitat van Catalonië een grote slag te slaan op het gebied van emancipatie binnen de Mossos d’Escuadra. De huidige verdeling van mannen en vrouwen over de functies binnen dit apparaat zijn onaanvaardbaar volgens de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Hoeveel vrouwen zijn er nu binnen de Mossos d’Escuadra?

Momenteel is 24 procent van de politieagenten van de Mossos vrouwelijk. Op het platteland is dat zelfs gemiddeld 13 procent. Bij de brandweer- en nooddiensten van de Mossos wordt slechts 2 procent van de posities bezet door een vrouw.

Examens en toelatingseisen Catalaanse veiligheidsdienst worden herzien

Bij het laatste examen voor de Mossos d’Escuadra werden 137 vrouwen toegelaten. Voor 2022 staan er drie examens gepland voor diverse posities. Voor deze toekomstige examens heeft de minister bepaald dat minstens 40 procent van de nieuwe posities wordt vergeven aan vrouwen.

Om dit te bewerkstelligen worden onder meer de strenge selectieprocedures, met name de fysieke tests, herzien en zo nodig aangepast zodat deze net zo goed door vrouwen als mannen kunnen worden doorlopen.  

Ontwikkeling vrouwenaandeel Mossos dramatisch langzaam

Drie vrouwen binnen de Mossos d’Escuadra bespreken met de Spaanse krant El Periódico de dramatisch langzame ontwikkelingen van vrouwen binnen de autonome veiligheidsdienst van Catalonië. In 1980 waren er slechts drie vrouwelijke brandweerlieden. Sindsdien is de groei van het aantal vrouwen binnen de brandweer tergend langzaam gegaan. De Catalaanse brandweer is nog altijd het korps met de meeste mannen.

Nieuwe eis Generalitat zorgt voor revolutie binnen Mossos d’Escuadra

Als het gaat om het politiekorps van de Mossos d’Escuadra is een op de vier agenten een vrouw. Hoewel dit al een hele verbetering is ten opzichte van de brandweer, wordt het vrouwelijke aandeel steeds kleiner naarmate de rang hoger wordt. De plicht om minstens 40 procent van de nieuwe functies te vergeven aan vrouwen zal een ware revolutie betekenen binnen de Catalaanse veiligheidsdienst.

Dit vind je misschien ook leuk