Succesvol ‘Made in Spain’-coronavaccin gaat laatste testfase in

door admin
Succesvol ‘Made in Spain’-coronavaccin gaat laatste testfase in

Hipra is de Spaanse variant van de inmiddels goedgekeurde coronavaccins zoals Pfizer en Moderna. Al sinds het begin van de pandemie legt de Catalaanse farmaceut uit Girona zich toe op de ontwikkeling van een Spaans vaccin.

Laatste fase ontwikkeling Spaanse coronavaccin

En met resultaat, want de klinische proeven zijn de laatste fase van de goedkeuring van dit vaccin. 3.000 vrijwilligers boven de 16 jaar zullen hieraan deelnemen. Tijdens deze klinische fase wordt de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin getest, net als eerder is gedaan bij de inmiddels goedgekeurde coronavaccins van onder meer Pfizer.

De klinische proeven omvatten ook de eerste stap tot het indienen van een vergunningsaanvraag bij het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA).

Waar vinden klinische proeven plaats?

De klinische proeven zullen in twintig ziekenhuizen plaatsvinden waarvan zeventien in Spanje, twee in Portugal en één in Italië. De mensen die deelnemen aan de proeven worden gedurende 52 weken gevolgd. De gegevens die echter relevant zijn voor het onderzoek, zullen in een veel kortere periode worden verkregen.

Precies om deze reden verwacht het farmaceutische bedrijf uit Catalonië, als de resultaten uit de proeven succesvol zijn, dat ze het vaccin het tweede kwartaal van dit jaar op de markt kunnen brengen. De farmaceut liet weten een productiecapaciteit van 600 miljoen doses in 2022 aan te kunnen. In 2023 kan dit aantal zelfs worden verdubbeld.

Hipra-vaccin werkt net als andere MRNA-vaccins

Onderzoeker Rafel Ramos liet dinsdag weten aan het Spaanse persbureau EFE dat het Spaanse vaccin bestaat uit een eiwitpreparaat dat een deel van het virus simuleert en dat, wanneer het virus het lichaam binnendringt, een immuunrespons opwekt welke een poosje wordt onthouden door het lichaam. Ons afweersysteem kan daardoor snel handelen en ons beschermen tegen infectie of tegen ziekenhuisopname.

De Catalaanse farmaceut laat weten dat tijdens eerdere preklinische proeven het vaccin een zeer goede immuunrespons gaf tegen de diverse varianten van het coronavirus. Het Hipra-vaccin biedt volgens de farmaceut ook voldoende bescherming tegen de omikronvariant.

Hipra gespecialiseerd in diergeneeskunde

Bijzonder om te melden is dat Hipra uit Girona zich normaal gesproken bezighoudt met onderzoek naar de productie van diergeneeskundige producten. Dankzij steun van de Europese Commissie en de Spaanse regering heeft Hipra diverse onderzoekers aangetrokken waardoor het mogelijk was onderzoek te doen naar het ontwikkelen van een vaccin tegen covid-19.

Dit vind je misschien ook leuk