Nieuwe regels voor berekening kadastrale referentiewaarde in Spanje

door admin
Nieuwe regels voor berekening kadastrale referentiewaarde in Spanje

In Nederland kennen wij deze belasting onder de naam overdrachtsbelasting. Zoals bij veel belastingen het geval is, verschilt ook dit belastingpercentage per autonome regio.

Referentiewaarde

Maar weet je van welke waarde wordt uitgegaan bij de vaststelling van dit percentage? In Andalusië is het belastingpercentage bijvoorbeeld 7%. De zogenaamde “valor de referencia” (referentiewaarde) komt echter niet altijd overeen met de waarde van de koopprijs. 

Wijziging van berekening referentiewaarde

Om fraude tegen te gaan zijn in Spanje met ingang van 1 januari 2022 wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de regels voor de berekening van de referentiewaarde.

Maximaal de marktwaarde

De referentiewaarde zal vanaf nu ieder jaar (op objectieve wijze, maximaal de marktwaarde) worden vastgesteld door de Algemene Directie van het Kadaster (Dirección General del Catastro).

Ken de referentiewaarde van de onroerende zaak

Het is bij de aankoop van een onroerende zaak dan ook van belang dat je de referentiewaarde kent want daarmee kan worden nagaan hoeveel belasting er voor de aankooptransactie moet worden betaald.

De berekening

Bij de nieuwe berekeningsmethode wordt uitgegaan van twee mogelijke referenties:

  • De referentiewaarde die door de Algemene Directie van het Kadaster wordt vastgesteld
  • De door de belanghebbende partijen opgegeven waarde (de aankoopprijs)

Van deze twee zal de hoogste waarde worden genomen en, afhankelijk van de plaats waar het onroerend goed gelegen is, zal het betreffende belastingtarief worden toegepast.

Bekijk ook: Belangrijke weetjes over een eigen woning in Spanje

Het is in de praktijk niet erg gebruikelijk dat de referentiewaarde die door het Kadaster wordt bepaald hoger uitvalt dan de aankoopprijs. Er dient echter wel rekening mee te worden gehouden dat die mogelijkheid bestaat.

Bij de berekening van deze waarde wordt onder meer gekeken naar de waarde van de transacties en het geografische gebied.

Raadpleeg deskundigen

Als je van plan bent een onroerende zaak in Spanje te kopen en je wilt weten wat de kadastrale referentiewaarde is of hoeveel belasting je moet betalen, dan kan het team van OTIS Advocaten Spanje je helpen en je van het nodige advies voorzien.

Bekijk ook: De verlaging van de overdrachtsbelasting blijft van kracht in Andalusië

Dit vind je misschien ook leuk