Het niet-naleven van de corona-maatregelen en de mogelijkheden tot ontslag

door admin
Het niet-naleven van de corona-maatregelen en de mogelijkheden tot ontslag

Maar wat gebeurt er eigenlijk als werknemers zich niet aan deze bedrijfsregels houden? In juli 2021 heeft het Gerechtshof van Aragón een gerechtelijke uitspraak gedaan waarbij het disciplinair ontslag (op staande voet) van een werknemer, die herhaaldelijk de bedrijfsregels en -instructies ter bestrijding van de verspreiding van het virus had genegeerd, gerechtvaardigd werd verklaard.

Als argument werd aangedragen dat, hoewel niemand in Spanje verplicht is om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, er nou eenmaal regels zijn waaraan men zich dient te houden, zoals bijvoorbeeld de thuisquarantaine, de maximale capaciteit in winkels, het gebruik van mondkapjes… Werknemers zijn daarom verplicht zich aan die regels te houden, hetzij omdat de wet dat voorschrijft, hetzij omdat het in het bedrijfsbeleid is vastgelegd (mits die regels redelijk zijn en niet in strijd met de wet).

In de Spaanse arbeidsrechtelijke wetgeving is bepaald dat werknemers de verplichting hebben om de specifieke taken van de functie zorgvuldig en te goeder trouw uit te voeren en de opdrachten en instructies van de werkgever op te volgen. Werknemers kunnen op grond van hun recht op persoonlijke vrijheid en lichamelijke integriteit vrij beslissen of zij zich al dan niet laten vaccineren, maar dit geldt echter niet voor wat betreft het naleven van de (redelijke) corona preventiemaatregelen die de werkgever heeft genomen. Deze maatregelen moeten uiteraard wel in overeenstemming met de wet zijn.

Nu is het wel zo dat het niet-naleven van een enkele preventiemaatregel niet direct reden tot ontslag kan zijn. Het is daarom van belang dat ieder geval afzonderlijk beoordeeld wordt en dat er wordt nagegaan of aan de noodzakelijke vereisten is voldaan, opdat een rechter tot het oordeel kan komen of het ontslag gerechtvaardigd is. Daarbij is het onder andere van belang dat er sprake is van ernstig gedrag en het herhaaldelijk niet opvolgen van de (duidelijke en redelijke) voorschriften van de werkgever in tijden van pandemie.

Vragen over werk in Spanje?

Heb je vragen over de corona preventiemaatregelen op het werk in Spanje? Of heb je andere vragen omtrent werken in Spanje, zoals vragen over je arbeidsovereenkomst? Het team van OTIS Advocaten kan je adviseren.

Dit vind je misschien ook leuk