Mysterie rond dood Russische oligarch en gezin in Spanje

door admin
Mysterie rond dood Russische oligarch en gezin in Spanje

Volgens Spaanse media zou de 55-jarige man, die een hoge positie bekleedde in een gasdistributiebedrijf, zijn vrouw en dochter met een bijl hebben gedood terwijl ze sliepen. Vervolgens pleegde hij zelfmoord door zich te verhangen in de tuin van hun vakantiewoning waar het gezin de Paasvakantie doorbracht. 

Agenten van de politiedienst Mossos d’Esquadra onderzoeken volgens de krant 20Minutos momenteel alle computers, telefoons en andere elektronische apparatuur om meer over het familiedrama te weten te komen. 

Zoon sloeg alarm

Een andere zoon van het echtpaar sloeg vanuit Frankrijk alarm nadat hij geen contact met zijn familie kon opnemen nadat hij maandagavond nog met ze had gesproken. De 22-jarige had dat gesprek vreemd gevonden en het had hem onrustig gemaakt. Hij contacteerde daarop een zakenpartner van zijn vader. Die ging naar het huis in de urbanisatie Els Pinars de Lloret de Mar en zag van buiten al het lichaam van de vermeende dader van de dubbele misdaad, de Rus Sergey Protosenya. 

Hoge functie bij Russisch gasbedrijf

Volgens Catalaanse mediaberichten had de man een vermogen van meer dan 400 miljoen euro en was hij bekend in Rusland vanwege zijn hoge positie bij gasdistributeur Novatek. Protosenya bekleede meer dan 7 jaar de functie van vice-voorzitter van de raad van bestuur van Novatek.

Na de melding van een van Protosenya’s medewerkers nam een van zijn partners contact op met de lokale politie. Die stuurde patrouilles naar het huis. Daar vonden ze de lichamen van de 53-jarige vrouw Natalia P. en de 18-jarige dochter in hun bed.

Politie gaat uit van moord

De politie gaat uit van moord aangezien op de plek van het misdrijf een bebloede bijl en mes zijn aangetroffen. Dat Protosenya de dader zou zijn neemt men vooralsnog aan omdat zijn lichaam werd gevonden opgehangen met een touw vastgebonden aan een constructiereling aan een rotswand in  de tuinen staat.

Luxe leven

Het echtpaar, oorspronkelijk uit Moskou, was geregistreerd in Lloret de Mar, net als ongeveer 2.500 andere Russische burgers die in deze stad wonen. Jarenlang brachten ze veel tijd door met hun zoon in dit huis met een zwembad, een tennisbaan en een tiental high-end wagens in de garage. Het gezin woonde echter officieel in een stad in het zuidwesten van Frankrijk en reisde vaak naar andere landen.

Rustige familie

De inwoners van Lloret de Mar lieten aan verschillende media weten dat ze “heel beleefd waren” en dat ze “niets vreemds zagen in de Russische familie”. Telecinco schrijft dat tegen de vermeende moordenaar geen eerdere klachten over gendergerelateerd geweld waren en dat hij voor de buitenwereld een luxe, maar rustig leven leidde.

Girona laakt huiselijk geweld

In Girona werd woensdag een minuut stilte gehouden. Later die middag gebeurde hetzelfde in Lloret de Mar. Hier laakte de afgevaardigde van de regioregering, Laila Cañigueral, “wederom een daad van huiselijk geweld” en riep op met zijn allen “deze plaag in de samenleving voor eens en altijd te elimineren”.

Ook volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de Generalitat, Joan Ignasi Elena, die woensdag de politie bezocht en daar bevestigde dat “alles wijst” op het feit dat het gaat om huiselijk geweld. Desondanks zijn de resultaten van de autopsies en verder onderzoek nog niet bekend en kan het onderzoek nog niet worden afgesloten.

Seksistische misdaad

Het ministerie van Gelijkheid heeft echter al bevestigd dat het om een ​​nieuwe seksistische misdaad gaat. Hiermee neemt het aantal vrouwen dat dit jaar door toedoen van hun partners of ex-partners is vermoord toe tot 12 en tot 1.138 sinds in 2003, toen men begon de gevallen te tellen. 

Dit vind je misschien ook leuk